Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A Nő és a Főzés 2018
2018. október 29. írta: LucretiaBorgia

A Nő és a Főzés 2018

retro-1321078_960_720.jpg

Mi ihletett arra, hogy épp most ezzel foglalkozzak ?

Nemrégiben egy kedves barátnőmből születésnapja alkalmából kiszakadt egy régóta lüktető kiáltás: Mi lenne, ha egyszer ebben a büdös életben nem én főznék még a születésnapomra is ? Amúgy is feltűnt, hogy még jó 20 év házasság után, hétvégeken korán reggel csetelünk és 10 óra körül elbúcsúzik, mert hogy mennie kell főzni. A hölgy dolgozik, modern, rendkívül csinos, dögös ízig vérig nő, karakán határozott.

Majd egy régi férfi barátom emlegette fel többször, hogy képzeld, nekem még nő nem főzött. Ő is abszolút potens pasi, ismeri a porszívót, a tűzhelyet, válsághelyzetben a vasalót is. De akkor is, mondja ő, jól esne. 20 évig volt házas (!), tavaly vált el. Mióta az eszét tudja anyukája főztjét eszi, ha nem csak bekap valamit futtában.

Mindeközben számos blogon újra és újra felizzik a vita, arról hogy a nő maradjon a „kaptafánál”, nem kell, hogy sikeres legyen, dolgozzon, mert legyilkolja a nőiséget, farkunk nő tőle, tessék megmaradni a hagyományos női szerepeknél. Ez a világ baja, a női sirámok ultima causa-ája. A témafelvetés tehát messze túlmutat a nyelvtani értelmezésből következőkön. Többen megénekelték már ezt a problematikát, és több nyúlványa is van. Az egyik legvastagabb leágazó nyúlvány a női szerepek. (De erről majd külön poszt szól.) 

Kezdetnek röviden összefoglalnám, ami a témában már megíratott és olvasható. Istennek hála, már nem a női élet legfőbb kitöltője a táplálék megszerzése és elkészítése (meg az utódok felnevelése). Modern időket élünk. Kiváló konyhai felszerelések vannak. Elérhető számos félkész étel, félkész alapanyag és olcsóbb kész étel. Valójában lehet úgy táplálni a családot, hogy a nő nem is tud főzni, elég ha tud melegíteni, össze tudja rakni a dolgokat. Legtöbben úgyis esznek a munkahelyen meleget, vagy a gyerek a suliban. A retro modell, mely szerint a  férfi pénzt keres, a nő gyereket nevel és háztartást vezet, túlhaladott. Mivel a nő is dolgozik, az otthoni munkát meg kell osztani. 

Reális feladat, elvárás-e ma egyáltalán még a főzés, akár a nőnek önmagától akár a férfinak a nőtől ? Én is nő vagyok, anyukám megtanított főzni, jól főzök, sőt szeretek is (nekem kreatív tevékenység, de hát nem kell mindennap csinálnom és ez szempont), tehát van jogosultságom nyilatkozni.

Nézzük olcsóbb-e ?  Tapasztalatom szerint nagyságrendileg nem. Persze itt lehet vitázni, hogy attól függ milyen alapanyagokból dolgozunk. Én kb. 3x próbáltam direkt ezért összeírni a költségeket, az időmet és az energiát nem is számoltam és ugyanott voltam.

Nézzük mennyire időigényes ? Ha az alapanyagokat szezon függvényében teljesen piacról, azaz frissen szerezzük be, az plusz kb. 1, 1,5 óra és az előkészítés is több idő. Pl: megpucoljuk a borsót a leveshez, nem hagyjuk kiolvadni a mirelitet, miközben mást csinálunk. Egy leves és második fogás elkészítése átlagosan kb. 1,5, 2 óra, beleértve a közben és utána szükséges mosogatási, pakolási műveleteket. Hogyasszongya akkor az, annyi, mint annyi 2,5, 3 óra. Nagyon sok idő.

Nézzük egészségesebb-e ? Mind a mirelit, mind a félkész, mind a magunk főzte lényegében ugyanabból készül. Itt most azt számítsuk le, hogy pl: étteremben nem lehetünk benne biztosak, hogy az a hús, amit kapunk, az-e, ami az étlapon áll.

Mi adódik különbségként: a család jó érzése, ám a nő fáradtsága?

female-hand-3035662_960_720_1.jpg

Nem tagadható, hogy van annak egy bensőséges, meghitt hangulata, hogy anya/asszony/barátnő főz. Erre érdekes módon a „csakmegakartdugni” pasi azt mondta – mert hogy, hogy nem, erről is szó került – hogy szerinte ennek már jelentősége nincs, aki szeret főzni, főzzön, aki nem, az ne.

Egy másik úr pedig kifejezetten azt mondta, hogy felesleges időpocsékolás, időrablás, sokkal jobb dolgokat is lehet a főzésre szánt idő helyett csinálni. 

Jegyzem meg az egyik társkeresőn is standard kérdés, hogy szeret-e az illető főzni, és legtöbben (férfi nő vegyesen) erre, azt válaszolták: „egyedül nem”. 

Végezetül, meddig főznek még a nagymamák? Ahol még megvannak a drágák, bizony ők főznek, mert az oldszkúlban megtanultak, és van is rá idejük, szívesen teszik, segítenek vele és hasznosnak érzik magukat. De az idő előrehaladtával, az Y és Z generáció sarjai fognak még egyáltalán főzni, és nagymamakorukban tudják-e majd ekképp hasznosítani a tudásukat ? Én nem hinném. 

Meddig főzünk még egyáltalán ? 

Ui: A pasik is tudnak ám főzni, sőt jól főzni ! Csak irdatlan kupit hagynak maguk után. Szerintem a válások magas száma is errefelé mozdította a folyamatot.

 

Lucretia Borgia

 

Szavazzunk Szociál-isan!

 És így a végére még egy hamisítatlan Szociféle szavazás is, ezt ő küldi nektek ;)

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szociesatjukol.blog.hu/api/trackback/id/tr2314323297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.10.29. 09:49:03

Mikor a kedvesed megérkezik a melóból és látja hogy a tv előtt döglesz sörrel a kezedben, első kérdése ez hozzád : -üssek össze valamit drágám ?
És bejön és egymásnak koccintja a rozés üvegét és a pohárkáját, és a lusta dög azt eszik amit talál :))

LucretiaBorgia 2018.10.29. 10:03:09

@szociál: Eztet mostan nem teljesen értem...

2018.10.29. 10:10:34

A főzés gondoskodás, a gondoskodás meg ugyi maga a szeretet.

(Ja..és az embernek régen nem csak pasija vót, de gyereke is.. akár több is.. )
Meg vannak ám olyan trükkök, hogy nem két adagot főzöl, hanem mondjuk 6-ot.. aztán megy a fagyóba. ...és éébresztő.. egyre nagyobb trend, hogy nők (meg pasik) főzősulikba járnak. Nálunk, de az előttünk járó példakép nyugaton is.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.10.29. 10:18:13

@Womb Raider:

minek főzősuli, ott az inter nyet, jutubon biztos van hogyan süssünk izét, lépésről lépésre.

2018.10.29. 10:28:46

@szociál: Nem teljesen ugyanaz.. szerintem. Nem biztos, hogy minden kérdésedre választ ad egy videó.. ezzel együtt tényleg olyan a trend, hogy egyre többen érdeklődnek az ilyen jellegű szabadidős tevékenységek iránt. Pedig még olcsónak sem éppen olcsó.
(üzleti vállalkozásnak sem utolsó..)

LucretiaBorgia 2018.10.29. 10:48:32

@Womb Raider: Kétségkívül van ilyen trend, meg a tv-ben is sok a főzős műsor, de ha körbenézek a környezetemben, nem látom, hogy ez aprópénzre váltódna, azaz a trendi főzősuli után jönne a napi főzés. Pláne "friss" alapanyagból, ahogy trendi lenne. Ugyanakkor számtalan szintén trendi (vagy akár nem trendi) étterem, kajálós hely. Az evés társasági esemény is. Akkora a választék, olyan kaják vannak, amit otthon aztán meg nem csinálsz.

LucretiaBorgia 2018.10.29. 11:00:09

@Womb Raider: És ne feledjük az idő faktort ! Napi 10 órákat dolgozó nő mikor főz ? A hétvége 2 napja van igazából mindenre. A háztartás egyéb feladataira, pihenésre, kimozdulásra ?!
Ennek csak a főzés, feltételezve, hogy az napi két meleg étel, legalább a felét elveszi.
Anyukám mondta, (mikor kérdeztem, hogy szeret-e főzni, és én mondtam hogy én igen) hogy, na ja addig ő is szeretett, amíg nem kellett minden áldott nap csinálni, majd ha én is mindennap főzök, akkor térjünk rá vissza.

pannonfunk 2018.10.29. 11:02:19

Hm. Jó téma, és nagyon elágazó. Csak néhány, lényegében egymástól független gondolat, de mindegyik a poszthoz tartozik.

- Volt a '60-as, '70-es években valami sztár tervező, talán valamilyen Ákos, aki a II. ker.-be tervezett társasházakat. A 1.5-2 szobás lakásokból ki volt spórolva a konyha, csak borzasztó pici főzőfülke-szerűek voltak, merthogy hétköznap úgyis mindenki a menzán eszik, hétvégén meg étteremben. Hát, nem jött be, nagyon hiányzott a konyha az ilyen lakásokban (laktam az egyikben egy darabig)

- azért az jópofa, ha havonta mondjuk legalább egyszer étteremben eszik a család hétvégén, nincs gond se a főzéssel, se utána a takarítással, rendrakással. Ez utóbbi talán több időt vesz el, mint maga a főzés. Pénztárca függvénye, hogy milyen gyakran

- meg tud ölni egy házasságot az, ha minden hétvégén a nagymamáknál ebédeltek. Nincs saját életetek, lényegében. A probléma az, amikor ezt a nagymamák elvárják, hogy vasárnap du. 1-kor jelenésetek van, és a két nagymama között megy a sértődés, hogy mikor kinél ebédelnek a drága gyerekek meg unokák.

- Az egy működőképes modell volt, hogy én vásároltam be, cipekedtem a piacról, az asszony meg főzött, illetve besegítettem a főzés végébe, közben kávéztunk egyet.

- Jó dolog ágyba kapni a reggelit, meg készíteni is ágyba reggelit a másiknak :)

pannonfunk 2018.10.29. 11:05:33

@LucretiaBorgia: (az üvegeket ütötte össze... :P )

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.10.29. 11:10:57

@Womb Raider: @LucretiaBorgia:
Van aki alibiből jelentkezik egy ilyen főzősuliba, hogy társra leljen, pechje van ha szar a felhozatal :)

Közel hozzánk van egy étterem, ahol menütől kezdve minden kapható, és csak nézek hogy melyen verdák parkíroznak az étterem mellett, mint ha a Rodeo drive-on járna az ember, szinte csak luxusautók, gondolom otthon senki se főz rájuk.
A milionereken kívül rengeteg egyetemista jár még oda, fut a szekér a helynek.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.10.29. 11:13:04

@pannonfunk:

képzeld el a japókat, azokban az apró garzonokban amikben élnek, állva szarnak a budin mert olyan kicsi, max egy rezsónak van hely a "konyhában" ami egyben szoba :)
Szóval nem egy főzős népség.

2018.10.29. 11:37:32

@LucretiaBorgia: Há' lehet, én más világban élek, de valahogy azt látom, hogy a hétvégék előtt az emberek lerohanják a hentespultot, kifosztják a zöldséges részleget... Otthon aztán biztosan foggal-körmmel tépkedik és nyelik a csirkemellet, harapják hozzá a krumplit és az uborkát.
Ahogyan én elnézem az iSpar vagy az Auchan/Aldi pultjait, vagy csak a vásárcsarnokot..azt látom, hogy mindig elfogy minden .. legyen az érlelt marha szték, vagy kagyló, kacsa mell/comb.. bármi. Alfától omegáig.Persze lehet, hogy küldik tovább postán Eritreába.. de Occam azt mondaná beretválkozás közben, hogy megfőzik és felfalják, családi körben.
Ha olcsó, ha nem, ha megéri, ha nem.. ha van rá idő, ha nincs. Itt 'vidéken' főznek a parsztok. A székesfővárosban csak felkapcsolják a ledes világítást és eltáccsák a szájukat... biztosan..
(Vagy megfőz a cseléd..)

LucretiaBorgia 2018.10.29. 11:47:11

@pannonfunk: Igeeen. A főzőfülke, a nagy cucialista vívmány. Anyukám is akkorka volt, mint én, de megfordulni is alig tudott. Csak egy 2 lapos rezsó fért be. Egy pici ablaka volt a lichthófra. Az egész max 2,5 négyzetméter. És ja, a filozófia, hogy a közétkeztetés mindent megold.

És igen 2x. a folyamatos nagymamánál kosztolás kapcsolat bomlasztó.

Manapság még a nem túl olcsó éttermek is ajánlanak ilyen matiné-jellegű hétvégi ebédet féláron, mondjuk fél 12 és 1 óra között.

Hát én piacra nagyon rég nem járok, pedig még programnak se rossz. Míg férjnél voltam rendszeres szombati program volt a nagycsarnok látogatás.
De ha még mindig férjnél lennék se férne bele. 4 zöldséges és 3 hentes van 3 perc távolságban, minek mennék piacra, így félóra alatt megvan a bevásárlás. Sőt hazafelé útba esik.

LucretiaBorgia 2018.10.29. 11:54:45

@Womb Raider: Hogyasszonygya, egy vidéki nagyvárosban élsz, nem falun. (jegyzem meg megyek oda nem sokára tárgyalni és letámadom a kedvenc envy outletemet.) De igazad van. A székesben, legalább is erre felénk nincs tumultus a hentesnél, zöldségesnél. Mondjuk tény, hogy aldiba, liedlbe, sat. nem járok és nem csak azért mert nincs a közelben, hanem mert mindig felesleges vásárlásra kényszerített. És mindig átpakoltak mindent, volt hogy félórát bolyongtam egy rohadt tamponért.

2018.10.29. 12:03:09

@LucretiaBorgia: "jegyzem meg megyek oda nem sokára tárgyalni és letámadom a kedvenc envy outletemet."

:)))) Az tök jóóó... mellette ott van egy böszme nagy hentesbolt..a másik felén meg a Burcsellás..ott leöblítheted a kiló mangalica tepertőt! (Oszt szétreped rajtad a kis fekete kosztümöd :P)

2018.10.29. 12:08:16

@LucretiaBorgia: "A székesben, legalább is erre felénk nincs tumultus a hentesnél, zöldségesnél. "
&
"4 zöldséges és 3 hentes van 3 perc távolságban, minek mennék piacra, "
Minek ennyi bótos, ha a népek inkább a Nobuban vacsorálnak?

(Egyet már azért megfigyeltem.. iiiirtózatosan sokan vannak sz-v ebédidőben az Árkád etetőjénél.. hogy mit tudnak ott enni.. azt nem tudom..

LucretiaBorgia 2018.10.29. 12:35:57

@Womb Raider: Gonosz wombat. Nem reped az. Majd eszek fényt és leesik rólam. Majtuggyad ha 7-én, a főtéren egy meztelen nőről szólnak a hírek, az én vagyok, kosztümből kiesve. :):):)

LucretiaBorgia 2018.10.29. 12:38:37

@Womb Raider: a henteseket nem is értem...rengeteg hús a pulton, vevő meg alig...mi lesz a hússal ?
itt nálunk a naagy heentes is inkább a kifőzdéből él, mint a húsból...

2018.10.29. 13:18:23

Én már hangoztattam párszor, de én az egész főzés mizériát szívesen mellőzném. Nem is szégyellem bevallani, hogy pár alkalmon kívül a hátam mögé se kívánom ezt a háziasszonyosdit.
Csinálom, néhanéha kedvem is van, de inkább csak mert kell.

2018.10.29. 13:30:12

@Szőkenőőő: Nem főzés... de besza-behu:

www.youtube.com/watch?v=6af8Sqzn5YM
(érdemes végignézni..)

2018.10.29. 16:28:11

@Womb Raider: Azért ez már művészet. Nagyon szép, bele se mernék vágni, hogy megkóstoljak egy ilyen remekművet.

2018.10.29. 16:32:39

Nekem nagyon tetszik az, ha egy férfi főz. Akárcsak úgy, hogy a hétköznapokban, vagy akár csak hobbiszinten kertiparti sütögetésben.
Nekem nem sikerült ilyen pasit lőnöm, sőt a gyerekem se érdeklődött ilyen irányban sosem. Bár ez tán az én saram is.
Szerencse, hogy a férjem más téren nagyon otthon van a háztartási munkákban, pl évek óta ő jár piacra szombatonként. Így maradhatott :D

2018.10.29. 19:11:23

@szociál: körülöttük csak tenger van és nyersen eszik a halat...

2018.10.29. 19:16:51

@csak senki:
Mér már meghóttál? Az attól függ, hol vársz. A pokolban,vagy a mennyben. Nem mindegy :P

Burgermeister 2018.10.29. 21:47:56

Én főzés közben a barátnőnek hátulról beakasztok egyetkettőt. Kaja is van, szex is van.

Untermensch4 2018.10.29. 23:22:46

@szociál: Az utolsó szavazás nem lett tökéletes, kimaradt a hidegkaja (ami a nem mirelit hanem hűtőben tárolós meg konzerv...) :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.10.30. 06:18:54

@Untermensch4:

:O
Majd javítjuk :)
Konzerv, kakajó stb :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.10.30. 06:20:10

@Mia and me:

Meg cápauszonyt és bálnát hogy rohadnának meg >(

2018.10.30. 06:47:24

@LucretiaBorgia:
"Hogyasszonygya, egy vidéki nagyvárosban élsz, nem falun."

:))))Igen, és a vidéket csak a Falurádióból ismerem. :) Ja.. nem.. még rokonom is van, aki falun él! (Pesti is van..tök jóóó)
Említetted, hogy a szűkös , kis konyhák meg a költséghatékonyság. Talán.. vagy mégsem? Elképesztően sokféle kaját el lehet készíteni egy indukciós főzőlapon (5000-10000Ft között van az ára) Egy-két univerzális edény kell.. annyi azért még egy panelkonyhába is befér. tasty.co itt csupa olyan kaját találsz, ami egyrészt relatíve rövid idő alatt készül el és az említett 'berendezés/felszerelés' is elegendő hozzá.. mégis változatos és finom ételek.
Szerintem az lehet a nagyobb gond, hogy a 40 alatti generációtól nagyon távol esik a főzés iránti érdeklődés.. és ebből fakadóan se gyakorlat, se akarat. Oké, ha valaki mondjuk a főzésre fordított idő alatt olyan munkát végez, ami hoz a 'konyhára' akkor tényleg lehet olcsóbb a kész/félkész tömegtáp vagy extrém esetben az a la carte étteremi kaja is.. de akik mondjuk gyerekkel vagy egyéb okból otthon vannak.. vagy nem keresnek óránként 8000Ft-ot.. azoknak nyilván nem opció.. vagy akik egy plázában csámpázós délutánt többre értékelnek :)

turautak 2018.10.30. 07:22:50

Mint már tudjátok, imádol főzni, állitólag tudok is. De mióta a kedvesem olyan finom kajákat főz, hogy mind a 10 ujját megnyalom, na azóta ritkábban jutok be a konyhába.
De hétvégén kiéltem magam, a csapatépitőn ezt főztem:
kepkuldes.com/images/2b710c1dbb45eadf35aca50b3277bde8.jpg

Az én kedvesem elvan a konyhában, ahol tudok segítek neki, pl káposztát reszelni. Ő sem azért főz, mert kell, hanem mert nála ez is a gondoskodás része.

2018.10.30. 08:12:00

@Burgermeister:

ÉÉÉÉÉÉÉS!!!! ott a pont! :D:D:D

2018.10.30. 08:53:29

@egyvagyok: szeretem ezeket a bográcsos kajákat. Ez is jól kinéz ;)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.10.30. 10:45:54

@egyvagyok:

jó kis paradicsomleves bográcsban :)

LucretiaBorgia 2018.10.30. 13:05:26

@Untermensch4: az offoldában vár egy kis segítség

Burgermeister 2018.10.30. 18:10:56

@Szőkenőőő: szolj mikor főzöl :) (exről irtam)

Untermensch4 2018.10.30. 21:15:10

@szociál: A porcica különben is háziállat. :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.10.30. 23:57:20

@Untermensch4:

Nem tudsz róla de biztos ettél már :)
Akinek herótja van a porszívótól.... :))

turautak 2018.10.31. 08:24:11

@Szőkenőőő:
Nagy sikere volt, felszívta az alko-holt ;)

2018.10.31. 09:31:24

@Burgermeister:
Ó hát ha csak az exed, akkor lehet nem jól álltál a főzéshez :P ;)

@egyvagyok: Azt elhiszem, ezek a bográcsos kaják pont erre lyók :)

2018.10.31. 09:36:02

@Szőkenőőő: "lehet nem jól álltál "

Vagy csak azt hitte, gyorsétteremben van...

LucretiaBorgia 2018.10.31. 10:51:10

@Womb Raider: Ő CSAK Borcsa, nem Lukrécia ! Nincs itt kérem bukás. de érdekes egybecsengés, azéé...

2018.10.31. 11:17:14

@LucretiaBorgia: Maga az, akinek volt valami ügye a fakanállal?
Olvastam..

ééés a profilkép dekoltázsa is gyanús..

pannonfunk 2018.10.31. 11:57:16

@Womb Raider: Ez nem a Borcsa én láttam őt a Randivonalon. És már csak azért sem lehet a mi Borcsánk, mert ennek a Borcsának vannak gyerekei, pl...

LucretiaBorgia 2018.10.31. 12:01:55

@pannonfunk: ..és nem vagyok debreceni, plusz még inkriminált szőke is vagyok, utálom a muffint, megazédességet..persze messziről jött Borcsa azt mond, amit akar, l'homme qui vient de loin

Burgermeister 2018.10.31. 15:04:48

@Szőkenőőő: más volt a gond
egy kapcsolat nemcsak a szexről szól és hiába jol működik ha a többi része meg nem akkor előbb vagy utóbb game over. teccikerteni?

2018.10.31. 16:31:34

@Burgermeister:
Nem csak a szexről?? Ez nekem új :D
;)

Untermensch4 2018.10.31. 22:51:49

@szociál: A "mit eszel gyakrabban" az alvás közben megevett porcicákra akkor lehet igaz ha ébren szinte nem eszik az ember és sokat alszik. Kb a fényevők amikor már csak feküdni tudnak, a kipurcanásuk előtti néhány napban... :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.11.02. 20:39:11

@Untermensch4:

Én inkább fényt ennék mint babkonzervet, a fénytől nem szellentek egész nap, és van benne DÉ :)
Persze a fény mellé kérnék egy kis szilvásgombócot desszertnek ;)

2018.11.05. 08:14:02

@pannonfunk: @LucretiaBorgia: Ne mentegetőzz... nem szégyen, ha a nő házias (és kettős életet él...)
süti beállítások módosítása