Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Valentájn itt a tájm!
2020. február 14. írta: Szőkenőő

Valentájn itt a tájm!

Avagy kis Valentin napi körkép

Bálint napi hagyományok, népszokások, babonák

10143891_stock-vector-valentine-card-with-hen-an-rooster-in-love.jpg 

Bálint napjához – amit mára sokan csak Valentin napnak neveznek – számos babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik. Ezen szokások legtöbbje fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák vagy csupán megtartsák szerelmüket, életük párját.

Ha lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, megláthatták leendő férjüket. A párna alá helyezett babérlevélnek szintén az volt a célja, hogy álmukban megtudják ki lesz a jövendőbeli párjuk.

Amint megvolt a “jelölt”, újabb praktikákra volt szükség, magukba bolondítsák a fiút. Egy pontosan kilenc magú alma elfogyasztása után a magokat a kiszemelt férfiú zsebébe kellett csempészni, mely által a szerelem már szinte biztos volt. Másik módszer szerint a kiszemelt fiú lábnyomát a hóból vagy sárból felvéve a küszöb alá kellett ásni, majd a házba csalogatni az illetőt, aki a küszöböt átlépve hamarosan megkéri a lány kezét.

Az eljövendő gyermekáldást is ezen a napon tudhatták meg a lányok és fiatal feleségek. Például egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható volt, hogy hány gyermeke lesz valakinek.

Bálint-napon a madarak is hatalmas szerephez jutottak, a különböző fajták más-más férfitípust jelentettek. Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni és nagyon boldog lesz, ha azonban egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz.

Egyszerűbb babonák is kötődnek Valentin napjához, például a reggeli szerelmes csók szerencsét hoz és ezen a napon nem szabad megsértődni vagy megharagudni.

valentin_facebook_1.jpg

Egy kis nagyvilági körkép a Valentin napi szokásokból:

 

Japánban február 14-én a nők ajándékozzák meg a számukra fontos férfiakat különböző fajta csokoládéval, attól függően, hogy milyen a kapcsolatuk. Más és más csokit kapnak a főnökök/munkatársak, a hozzátartozók, egy harmadik fajtával pedig a férjeket, szerelmeket ajándékozzák meg. A csokikat, bonbonokat minden esetben a lányok, asszonyok készítik saját kezűleg. Egy hónappal később, március 14-én a férfiakon a sor, nekik kell megajándékozniuk azokat a nőket, akik korábban nekik kedveskedtek. Arra azonban nagyon kell figyelniük, hogy az ő ajándékuk értékesebb legyen, mint a csokoládé.

Walesben ezen a napon faragott kanalakat ajándékoznak egymásnak a szerelmesek. Így tisztelegnek Dwywen, a szerelmesek védőszentje előtt.

Dél-Koreában február 14-én és március 14-én ugyanaz a szokás, mint Japánban, de akad egy kis különbség. Azok, akik ezen a két napon senkitől sem kapnak ajándékot, április 14-én “gyászolnak”. Fekete tésztát rendelnek és megsiratják a magányukat. Dél-Koreában egyébként egy évben többször is ünneplik a szerelmet: létezik például ölelés napja, csókok napja, rózsák napja.

Nagy-Britanniában nem sokban tér el az ünnep attól, ahogy mi tartjuk, azzal a különbséggel, hogy a nők február 13-án éjjel babérlevelet tesznek a párnájuk alá, hogy Valentin-nap reggelére megálmodják a sorsukat.

Kínában is ünneplik a Valentin-napot, mégpedig a kínai holdnaptár hetedik hónapjának hetedik napján. Az ünnepet Qi Xi Ji-nek nevezik, ami annyit tesz: a Két Hetes ünnepe. Ezen a napon minden kínai lány azért imádkozik, hogy okos, ügyes asszony váljon belőle, aki boldogan élhet élete párjával. Délután sok gyümölcsöt és süteményt fogyasztanak a szabad ég alatt – Zhinut, a szövőlányt várják, aki a legenda szerint a mennyből leszállva a Földön találja meg az igaz szerelmet. A nap végeztével aztán a távoli éjszakai égboltot bámulja minden lány és asszony, felidézve magukban a szent Zhinu történetét.

Szlovéniában február 14-én, Valentin ébreszti fel a természetet, ezen a napon kezdenek el ébredezni a növények téli álmukból. A szlovénok Szent Gergely napján ünneplik a szerelmet, március 12-én.

Franciaországban a Valentin-nap a szabadosság napja volt a nők számára, akik ezen a napon akár ki is léphettek házastársi kötelezettségeik alól (vagyis akár meg is csalhatták férjüket), és mindehhez a férjnek még jó arcot is kellett vágnia.

Olaszországban a szerelmes fiatalok egy hídon vagy vízparton állva egy arra alkalmas helyre lezárnak egy lakatot, melyen a pár monogramja, esetleg fényképe is szerepel, majd egy titkos kívánsággal együtt a vízbe dobnak egy-egy a lakathoz tartozó kulcsot.

Finnországban a szerelmesek helyett ezen a napon inkább a barátok ünnepelnek. Apró kártyával, képeslappal, kisebb ajándékkal megemlékezve a barátságról.

Brazíliában
a szerelmesek napját június 12-én tartják a házasság védőszentjének névnapján. Februárban amúgy sem alkalmas erre az idő, amikor tombol a karneváli láz, ami inkább szól a túlfűtött szenvedélyről és testiségről, mint a meghitt szerelemről.

Valentin-nap hazánkban

 

Bár a hivatalos szerelmesek napját csak 1990 óta tartjuk meg rendszeresen, Magyarországon már sokkal korábban jellemző volt a Bálint-napi ünneplés, igaz, inkább a vallási ünnep került előtérbe, a házasság szentségét óvó szent tisztelete. Illetve ennek a napnak a része volt egyfajta időjósló hagyomány is. Ha Bálint-napon hideg, száraz volt az idő, akkor abban az évben jó termésre lehetett számítani. De ezt a napot tartották sok költöző madarunk visszatérti dátumának és a tavasz előhírnökének is. Bálint Sándor néprajzkutató feljegyzései alapján ezen a napon a szegedi polgárok például egy csíkban felsöpörték a ház udvarát és oda magvakat szórtak, hogy odacsalogassák a madarakat és ezzel együtt a tavaszt is a házhoz. Talán erre vezethető vissza az a hiedelem is, hogy úgy tartották, a madárral álmodás egyenlő a férjhezmenetellel.

Régi magyar szerelmi praktikák erre a napra

 

Alma kilenc maggal
Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magja van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, és akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.

Víz kilenc kútból
Ha valaki kilenc kútról vizet hoz és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, akkor az illető mindig szeretni fogja. (Ma már talán kilenc különböző csappal is működik a dolog, bár mi még nem próbáltuk.)

Macskafogó

Érdemes cicát "uszítani" a lányos házhoz érkező legényre, mert ha ott egy macska a fiú lábához dörgölődzik, akkor ő abból a házból fog nősülni.

 

Biztos ezer blogger írja most le a saját gondolatait a Valentin napról, mi újat tudnék leírni? Amúgy is idő hiányában most csak erre futotta, de beszélgessünk arról, ki mit gondol a Valentin napról. 

Melyik tábort erősíted? Szereted? Utálod? Megveszed a csokit, szívecskét, vacsi, rózsa, romantika? Vagy hidegrázást kapsz tőle, és rohadjon meg az egész pénzlehúzós nyálas hagyomány? Lássuk a csokiszíves medvét! :)

 

images_1.jpg

 

Az nlcaféról, donna.hu-ról ollózta a Szőkenő

 Ui.

A végére egy kis gonoszkodás ;)

 

fb_img_1581621681726.jpg

 UI. UI.

Szavazzatok is! Szoci küldi nektek Valentin nap alkalmából :D

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szociesatjukol.blog.hu/api/trackback/id/tr6515473182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Womb Rаider 2020.02.18. 09:06:31

@Lorrh:@LucretiaBorgia:

És a Happatronnal sincs különösebb bajom, sőt.. hiányzik az efféle humor a palettáról. Nem ismerem az alkotás folyamatát, nem tudom, mennyi scriptelt, mennyire spontán... mennyi a háttér és mennyit tesz hozzá séróból a szöveghez.. Valahol távolban (minden párhuzamos a végtelenben egyesül) látok hasonlóságot a LpL/HSZ féle abszurd és e között. Majd kifutja magát, vagy kifullad.. ettől Anzselik kezd beleragadni a félnótás HP skatulyába. Ha ez neki jó..

Képzeld alig találok már 32bites XAMPPot, feltúrtam érte a netet.
20s megkeresni.. platformfüggetlenül.
sourceforge.net/projects/xampp/files/

Lorrh 2020.02.18. 09:22:57

@Womb Rаider: jajjmár! eddig én is eljutottam. de az összes verzióba bele kell menni, hogy hol van még 32 bites. Aprómunka. Nem lehet ilyen nagyvonalúan lesöpörni a témát. Ne légy felületes kérlek.
Ez a másik ember lenézése, hogy "háegypillanatguglizni". Nem. Az élet ennél bonyolultabb.
Sejtem, hogy nem vagy szoftver fejlesztő, nálad a gugli mindent megold, elég ha feljön a főcímzene és mehetsz a honoráriumért :-)

Womb Rаider 2020.02.18. 09:36:44

@Lorrh: Nem, valóban nem vagyok szoftverlakatos, de logikusan nézve pl. megnézem, melyik a legtöbbet letöltött csomag..
sourceforge.net/projects/xampp/files/XAMPP%20Windows/7.3.2/xampp-portable-win32-7.3.2-0-VC15-installer.exe/download

God Harald 2020.02.18. 10:03:26

@LucretiaBorgia: ápropó, milyen írásban jelentél meg? Ha azt mondod, hogy Magyar Közöny, akkor azt nem olvasom el! Meg a Btk-t sem:)))

LucretiaBorgia 2020.02.18. 16:44:00

@God Harald: Írásban ? Jelentem meg ? Nem írtam ilyet. De a Magyar Közöny jó lap :):):)

God Harald 2020.02.18. 20:21:28

@LucretiaBorgia: igen! Igen! Nem? Azért sem a Magyar Közöny sem az Ügyvédi Kamorrai Jegyzék nem valami izgalmas kiakadvány.

boborján20 2020.02.18. 20:40:19

@Womb Rаider: kicsit jobb ország lenne ez az országunk, ha több anzselikapatron lenne és kevesebb wombi.

hvg.hu/elet/20200218_Stefanovics_Angela_Velem_is_tortentek_durva_dolgok_az_eletben

Womb Rаider 2020.02.19. 08:14:03

@boborján20: No, akkor mesélj a személyes élményeidről, mennyire volt eleddig Stefanovics Angéla művészete része az életednek!

Grimbusz Makszimusz 2020.02.19. 08:38:13

@Womb Rаider: Nem tudom, hogy taga tényleges, vagy csak megjátszott kultúrsznob, de zenében is az agyf.sz kategóriát tolja, ez az Angéla is ugyanazt a karaktert hozza a szürke ötven árnyalatában, úgyhogy én is kíváncsi lennék, hogy mit lát benne!

Lorrh 2020.02.19. 09:10:45

@Grimbusz Makszimusz: anzséla az én csajom! El a kezekkel tőle!

LucretiaBorgia 2020.02.19. 09:44:32

@Womb Rаider: @Grimbusz Makszimusz:

Tessék segíteni a rászorulónak és az Ólnak ! 23-ig nem beszélünk vele, róla, boborjánként sem. Most próbálom önkon-trollra szorítani !
Nem tesszük tönkre a népnevelési projektemet !

Grimbusz Makszimusz 2020.02.19. 09:52:33

@Lorrh: Tagának reklamálj, tőlem vihetitek, a stílusától kiakadnék, soha nem voltak az eseteim az ilyen elvont harsogó kis debillák, ráadásul smink nélkül tragikusan néz ki és erre még ráerősít az öltözékével is!

Grimbusz Makszimusz 2020.02.19. 10:01:02

@LucretiaBorgia: Lyó, bár szerintem túl optimista vagy!

Womb Rаider 2020.02.19. 10:49:21

@Grimbusz Makszimusz: "erre még ráerősít az öltözékével is! "

Na, ez érdekes.. számomra valahogy mindig gyanús volt az, aki demonstratíve művész, aki 'excentrikus' meg 'bohém', aki még a szemüvegével is 'üzeni', hogy ő msot egy művész, kéretik ehhez igazodni.

Szerintem megette a fene, ha enélkül nem megy.. meg zavaró is, ugye, mert jelenthet valamiféle elhatárolódást, főleg azoktól, akiknek vevőknek kellene lenni a 'magas' művészetre. És sejtet ugyanakkor egy belső félelmet is, hogy ha nem húzok a lábamra szivárványszín harisnyát (mondjuk éppen férfiként) vagy nem hűúzok a fejemre gyerekcsináló sapkát, akkor be fogok olvadni az undormány szürke tömegbe és nem fognak velem kellő tisztelettel bánni.
(Ez most nem konkrétan Ms. Happatron, ezek az attitűdök kisebb-nagyobb mívészeknél is tettenérhetők.

Megjegyzem újra, az 'influenszer projekt' érdekes, mondhatni egyedi, szórakoztató.. agyzsibbasztónak tökéletes.

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2020.02.19. 10:55:30

@LucretiaBorgia: de Stefanovics Angéláról beszélhetünk? A Titkainkban tök jól tolja a kicsit autista zongorista-zseni kisfiút. "Ja, mindig az a moll pentaton..." :) Plusz Bárdos Deák Ágit parodizálja. Szeretem azokat a darabokat, amelyikben egy színész több karaktert játszik párhuzamosan. A Bácskai Juli által szervezett pszichoszínházban volt egy zseniális művésznő, aki párhuzamosan játszotta a negyvenes nőt és a hozzá tartozó férj 18 éves szeretőjét. Meg nagy kedvencem ebben a műfajban a Bárkibármikor.

Ettől még a Stefanovics Angéla karakterei nagyon egysíkúak, hasonlóan kell eljátszani az autista kisfiút meg a HP-ket, legyen az plázacica vagy (már bocsánat...) BDÁ.

Lorrh 2020.02.19. 11:20:11

@Womb Rаider: szerintem te sosem voltál művész, így csak partvonalon kívülről próbálod megélni ezt. Tudnék mesélni.... de jó nevelésem megakadályoz ebben. Füligjimmy őszinte örömére.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.19. 11:29:27

@Womb Rаider: Érdekes, mert ha ki van festve és normális ruhában van, akkor egész cuki. A kinézete szerintem vegyesen az elvont hülyeségének a kivetülése, (ezt a gyanút alátámasztja az a szerepkör is amit leggyakrabban hoz) másrészt a libsi romkocsmabölcsészek igényeinek kielégítése ezzel a Gogolák elvtársnő kinézettel, mert egy nő lehet állat és környezetvédő és/vagy leszbikus meg egyéb minden, de szexi semmiképpen, az nem elég avantgad!

Womb Rаider 2020.02.19. 12:54:57

@Lorrh: ???? Állítottam én bárhol is ennek ellenkezőjét?
"Sosem voltál művész!"
Ééés??? Te akkor nyilván igen.. tedd félre neveltetésed és okosíts már ki, hogy mennyiben is része a művészet kiteljesedésének a kényszeres , leginkább külsőségekben megnyilvánuló , tolakodó öndefiniálás?

Womb Rаider 2020.02.19. 13:02:40

@Grimbusz Makszimusz: " másrészt a libsi romkocsmabölcsészek igényeinek kielégítése ezzel a Gogolák elvtársnő kinézettel, "

Nyilván észrevetted, hogy a magukat az egyetlen igazság és az összes tudás birtokosának felmutató és liberálisnak álcázó értelmiség hobbija, hogy a 'másság'-ot előszeretettel rögtön pozitív kontextusba helyezik. Aki 'más', az jobb, mint akitől eltér. Minél egyedibb, annál jobb. És persze aki más, az 'szabad' is. Nem kötik béklyóba tabuk, konvenciók, övé a progresszivitás kizárólagossága. A más jobb, több, értékesebb.. így, önmagában is. )

Grimbusz Makszimusz 2020.02.19. 13:12:55

@Womb Rаider: Észrevettem, de nem zavar amíg az arcomba nem tolják túlságosan! Amúgy nagyon ügyes a tálalás, mert ha nem érted, akkor egy buta műveletlen bőgatyás tapló vagy! :DDDDD

Lorrh 2020.02.19. 13:25:18

@Womb Rаider: az imidzset fel kell építeni és fenn kell tartani. Ez súlyos teher. De a külvilág ezt várja el. A célközönségben legalábbis nagyon elvárja. Akitől függ egy művész sorsa: galériások, kurátorok, műgyűjtők, stb stb. Ebben körben nem a te értékrended érvényesül, hogy mindenki szürkeegérként létezzen, csakis a produkció a lényeges. Mert nincs a produkcióra nézve jól definiált értékrend. bla bla bla erről ennyi elég is itt.

mgdé 2020.02.19. 13:38:14

@Grimbusz Makszimusz:

De ha egyszer - értés ide vagy oda, tökmindegy - az vagy? :P
Viszont némileg érdeklődő és fejlődőképes tapló!*

(*A kedvedért lefordítom freudmagyarra:
Titkon kedveled a putzér fiatal afrikai nők csinosabbjait (s ezért akár ki is mersz lépni picurka komfortzónádból), hisz ugyan mi másért néztél volna bele a Szungyata-ba. S igenis szeretnéd, ha időnként az arcodba tolnának olyan keményen ruganyos fekete kebleket, melyekről az akác tüskéje is visszapattan. :D)

Womb Rаider 2020.02.19. 13:54:20

@Lorrh: "Ez súlyos teher. De a külvilág ezt várja el. A célközönségben legalábbis nagyon elvárja."

Én egészen biztosan a külvilág vagyok, részben azért célközönség is.. de soha nem gondoltam, hogy attól műértő valaki, hogy fel lehet ültetni pár látványos külsőséggel, illetve valami 'teljesítményt' csak akkor értékelnének, ha társul mellé valami 'extremitás'.

Az, hogy kissé monokróm módon nézed a világot, még nem tesz művésszé, sem műértő, befogadó emberré. Nem csak a szürke egerek vannak és a különleges, értékes, 'más' emberek, a 'művészek'.
De ne add fel, kultúrsznob , ilyen adottságokkal bármikor lehetsz..

Még valami.
A művészet , legalábbis a csúcson létezőket leszámítva, mára azért kissé több (vagy pont kevesebb?) mint önkifejezés, önmegvalósítás, kiteljesedés, reflexió.. sokak számára bőven önfenntartás, megélhetés. Így nézve nem tudom, mennyire nyerő stratégia arccal vagy arctalanul (de jó nagy arccal) lesajnálóan, lefitymálóan véleményezni bárkit is, csak azért, mert nem méltóztatott azonnal felnőni a feladathoz és megérezni a benned rejlő művészt.
Még így is lehet, hogy egyszer bepalizzák és jegyet vesz valami performanszodra, vagy megveszi egy dalodat a ájtyjúnszon. (Vagy ahol ilyesmit árulnak)
Igen, valóban se művész, se különösebben műértő nem vagyok, de belül azt érzem, hogy az a művészet, amit meg kell magyarázni, el kell adni, amivel házalni kell és ügyes marketinggel rá kell tukmálni valakire.. az inkább termék, mint alkotás..

Lorrh 2020.02.19. 15:06:16

@Womb Rаider: bizony! Ez egy konzum világ. Naiv szépelgéssel éhenhalsz.
Igenis egy feltörekvő, nyomorult keleteurópai művésznek kell generálnia valami nimbuszt. Akármit is jelentsen ez.

God Harald 2020.02.19. 18:11:23

Kitört a kulturális forradalom? Nálam indul a nagy menetelés:)

Grimbusz Makszimusz 2020.02.19. 18:37:52

@mgdé: "De ha egyszer - értés ide vagy oda, tökmindegy - az vagy? :P
Viszont némileg érdeklődő és fejlődőképes tapló!*"

Salynos itt tilos káromkodni, így az érdemeid szerinti válasz most elmarad, de nem felejtem el ne félj! :P

LucretiaBorgia 2020.02.19. 19:34:24

@Grimbusz Makszimusz: Azzistenáldjon vagy verjen! Amelyik jobban fáj. Hol itt a libsi romkocsma bölcseszet??!!
Meg egyáltalán mi az?
Most te hoztad be a politikat! Na, de anzselika_habpatronbaaaaaa?
Miert nem rökktön a frizura viselettől lesz vki ballibsi? Akinek rövid bob frizkója van és az is vörös az ballibsi??? Pl.

God Harald 2020.02.19. 19:34:26

@Grimbusz Makszimusz: “Salynos itt tilos káromkodni”

Sebaly, arra ott a munkahej!:)

LucretiaBorgia 2020.02.19. 19:38:24

@LucretiaBorgia: Egyébként meg a Vas tyúk is talál szemet-re hajaz, a l'art pour l'art társulattóltól.

mgdé 2020.02.20. 00:22:17

@Grimbusz Makszimusz:

Nem félek, sőt egyenesen elvárom! :P Különben mi értelme? :D

Womb Rаider 2020.02.20. 08:36:39

@Lorrh: "Igenis egy feltörekvő, nyomorult keleteurópai művésznek kell generálnia valami nimbuszt. Akármit is jelentsen ez. "

A művész ne generáljon, hanem alkosson.. bármit.. és főleg: ne éljen vissza azzal, hogy a művészet nem egzakt , jól körülrajzolható fogalom. Legyen valami üzenet..és persze akkor se csodálkozzon, hogy a befogadó oldal esetleg mást olvas ki a sorok közül és nem honorálja kellő bőkezűséggel a tevékenységet.

Lorrh 2020.02.20. 08:57:04

@Womb Rаider: outsider vagy, ne égesd magad ezzel a témával kérlek.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.20. 09:37:09

@LucretiaBorgia: " Azzistenáldjon vagy verjen! Amelyik jobban fáj. Hol itt a libsi romkocsma bölcseszet??!!
Meg egyáltalán mi az?"

Az kérlekszépen a kificamodott agyú elméleti barom aki öt perc alatt agyára megy a környezetének!.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.20. 09:43:37

@mgdé: Lyól van, és amúgy nem találtad el, mert a néger nők nem az eseteim, én inkább az egzotikus keleti színésznőkre szavazok, mint amilyen pl. Maria Ozawa! :D Monnyuk az izgalmasabb kinézetre is és színészileg is mint a kis Anzséla! :DDDDD Teheccségesa natyon!

Womb Rаider 2020.02.20. 10:38:48

@Lorrh: Ja, hogy ennyi a magyarázat.. tudod, ettől te még mindig nem leszel insider..

Womb Rаider 2020.02.20. 13:37:25

@LucretiaBorgia: Ja.. persze, hogy nem. Mindenki azzal üti el az idejét, amihez kedve van. Főleg, hogy már TAO sincs :)

Grimbusz Makszimusz 2020.02.21. 09:06:48

@mgdé: Halle Berry? Naná! :D
Kár, hogy csak elméletben áll fenn ez a probléma, hogy melyiket válasszam!

boborján20 2020.02.23. 11:06:05

@LucretiaBorgia:

csókolom drága. aszt írja a gépem, hogy jelenleg nem kommentezhetek itt.

nem febr. 23 van?:)))

Lorrh 2020.02.23. 11:15:59

@boborján20: és mi az a rendkívül fontos világrengető amit ide szeretnél írni? Ha nem kommentezhetsz, akkor ezt hogy írtad?
Megannyi (felesleges) kérdés

boborján20 2020.02.23. 11:28:39

@Lorrh: hát, nem te vagy a legélesebb kés a tjúkolban haver, az fiksz:)))

LucretiaBorgia 2020.02.23. 12:48:14

@boborján20: ET intészkedett, mivel rosszul emlekeztem, de ezert nem te szívol. Valójában 25e lett volna a lejárat, de én 23ra emlékeztem. Most már lehecc taga, de a szájra vigyázni! A vízöntő méltóságot személyesen én követelem meg Tőled!
Bienvenu!

taga20 2020.02.23. 13:36:50

@LucretiaBorgia: kösz iti, aranyos vagy:)

egyébként, az egyhónapos "hallgatásom" alatt rájöttem, hogy nem tudok mekváltozni:)))

ja és zenét szereted? lehet, hogy volt má, de jó.

www.youtube.com/watch?v=61CQuhpSPaE&list=RD61CQuhpSPaE&start_radio=1

LucretiaBorgia 2020.02.23. 13:47:15

@taga20: Affenét nem tucc!
Lusta népség! Feneket felemelni!
Nem kell a duma.
Egy vízöntő barmire képes, apukám.
Tudnád mit műveltem hétvégén..?!

taga20 2020.02.23. 13:57:50

@LucretiaBorgia: borcsa kedves. szeretnék kérni egy olyan szószedetet, ami azokat a szavakat tartalmazza, amiket itt nem lehet használni.

próbáltam küldeni egy kommentet, semmi gázos nem volt benne, ennek ellenére letiltott ez a gyökér rencer.

taga20 2020.02.23. 13:59:36

@LucretiaBorgia: mit? meséjj!

tűkön ülök:)))

LucretiaBorgia 2020.02.23. 14:15:40

@taga20: próbáltam...de hat nem engedi
Kodolom:
F i t y e s z
Proba

LucretiaBorgia 2020.02.23. 14:16:24

@LucretiaBorgia: c s ú t i
G e c i
G 3 ci
F a s z

taga20 2020.02.23. 14:48:25

@LucretiaBorgia:

elnézést kérek. mi a baj a ezekkel a szavakkal?

én nem tudom ideírni, mint te, me én ezek szerint alacsonyabb kasztban vagyok.

taga20 2020.02.23. 14:50:14

@LucretiaBorgia: mégegyszer kérem, hogy dobj egy listát, hogy itt milyen szavakat nem lehet használni.

előre is köszönöm , drága;)

God Harald 2020.02.23. 14:51:55

@taga20: sebaj, pár embert lehülyézel, aztán mindjárt helyreáll az önbecsülésed:)

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2020.02.23. 14:59:29

@taga20: Most őszintén, mit nem értesz?
Borcsa úgy írta le, hogy a betűk közé szóközt tett, hogy le tudja írni a szavakat, mert rendesen leírva nem engedi be.
Ha nem érted mi a baj ezekkel a szavakkal, az nem a mi bajunk.
A következő kommentedre a válasz ugyanez.

Összesen ez az 5 szó van kitiltva....egyelőre.

"próbáltam küldeni egy kommentet, semmi gázos nem volt benne, ennek ellenére letiltott ez a gyökér rencer."

Ebből az 5 szóból az egyik benne volt.

UFF

taga20 2020.02.23. 15:08:38

@God Harald: bakker haver, legalább te ne baszogass.

ha paraszt voltam veled, akkor az elnézésedet kérem. ilyen vagyok. ami a szívemen, az a számom:)

zenét szereted? tessék!:)))

www.youtube.com/watch?v=t4VfaxeYOt8&list=RDt4VfaxeYOt8&start_radio=1

taga20 2020.02.23. 15:11:06

@Szőkenőő: csókolom, má csak te hiányoztál nekem, meg hétfő reggel 10 órakor wombi.

:)))))

Lorrh 2020.02.23. 15:14:04

@Szőkenőő: nah kezdődik. Megint lezüllik a blog az olvashatatlan szintre. Kiábránditó h visszaengedtétek.

LucretiaBorgia 2020.02.23. 15:16:56

@Lorrh: Tudod jól, h 2. Diplomám pszichológiából van. Próbálkozom, de ha nem megy, akkor nem megy.
264.sally pedig ne lamentáljon, zsövuzanpri..:)

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2020.02.23. 15:23:54

@taga20: Ez kölcsönös :P
Megjegyzem wombi nem a te kedvedért lesz itt reggel 10 kor. Csaxólok.

boborján20 2020.02.23. 15:50:48

@Lorrh: ne aggódj lépek. maradhacc .

boborján20 2020.02.23. 15:51:56

@Szőkenőő: te tényleg szőke vagy. hol állítottam ilyet, te egyszerű? hol?

LucretiaBorgia 2020.02.23. 16:18:58

@boborján20: Bakker, Te menthetetlen vagy!
Ne szójj már be a szőkének!
Különben is a klónom, öribarim, úgy, h engem eccerűztél le.
Bakker2, írj már vmi eccerűt! Pl. Mi van a lányoddal? Merre akar menni? Mit akar tanulni? Neked mi a véleményed erről? Értelmesen.

boborján20 2020.02.23. 16:28:50

@LucretiaBorgia: oké, de nem én kezdtem.

ja és a lány. jövő héten kezd el francia nyelvsuliba menni, mert leakarja tenni franciából is a középfokot.

egyébként nemzetközi kommunikációt hallgat az eltén, de nem tudja mi akar lenni. ennyi.

ja és az élet szép:)

LucretiaBorgia 2020.02.23. 17:23:27

@boborján20: Az nem baj, h nem tudja, mi akar lenni. Ki tudja? Lényeg h legyen felsőfokú végzettsége....oszt majd alakul.
Nyelvtanulás meg mindenképp jó!

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2020.02.23. 17:26:10

@boborján20: nyugi van :P
Arra próbáltam célozni a magam eccerű módján, hogy aki nem hiányzik, akkor azt el is lehet kerülni.
Na ennyi. Béka forever.

God Harald 2020.02.23. 17:34:53

@taga20: nem vagyok különösebben érzékeny. Személy szerint nem zavar a stílusod. Tudom milyen fekete báránynak lenni, magam is az voltam:)

God Harald 2020.02.23. 18:28:44

@LucretiaBorgia: “Tudod jól, h 2. Diplomám pszichológiából van.“
Na majd egyszer végigfekszem a kanapédon és mesélek:)))

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2020.02.23. 22:38:44

@God Harald: Hö, egy kis fekete bárányok :P Az osztályfőnököm volt ott ezen a koncerten :)
www.youtube.com/watch?v=dRU5jLeeu4U

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2020.02.23. 23:16:00

nekem az a kedvenc napom a többi mellett

God Harald 2020.02.23. 23:32:18

@Egon Estragon: ajajj...azt hiszem, hogy az emberiség egész egyszerűen nincs erre felkészülve:)

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2020.02.24. 11:25:54

@God Harald: pedig negyven évük volt már, hogy felkészüljenek :)

Womb Rаider 2020.02.24. 11:40:20

@God Harald: Rosszkor jött a rendszerváltás :))))

God Harald 2020.02.24. 12:42:30

@Womb Rаider: nekem személy szerint a legjobbkor jött. Teljesen más irányt vett az életem.

Womb Rаider 2020.02.24. 13:18:24

@God Harald: Személy szerint nekem is ;) de ezeknek a meg nem értett és kellően nem értékelt művészeknek összetört az inkubátora. A zömük nem is nagyon találta meg a helyét.

God Harald 2020.02.24. 13:38:11

@Womb Rаider: :))
Akkoriban úgy alakult az életem, hogy a vasárnapokat és az éjszakákat leszámítva az utcán voltam. Szinte gyerekként furcsa volt látni, hogy a munkanélküli gépészmérnök szintetizátorral kalapozza össze az aprót a vacsorára valóhoz.

Womb Rаider 2020.02.24. 14:10:19

@God Harald: Ja, fura idők voltak.. ott van ez a drága jó Waszlavik László is. Mérnökként (nem is annyira rossz mérnökként kb. minden mással foglalkozott, de volt sok más, 'kiugrott' mérnök zenész is.

Bár, így belegondolva.. Vágó Pityu sem vegyészmérnökként kereste/keresi a kenyerét, igaz, nem is a zenélésből :)

God Harald 2020.02.24. 14:20:37

@Womb Rаider: hálistennek:)
Az ógörög filozófia tanárom eredetileg kohómérnök volt:D
Mi magyarok különösen szeretünk beleszólni más munkájába. Bár... volt itt egy angol fejlesztési igazgató. Két éve anyagmérnököt játszott, velem vitatkozott, hogy miért kell reaktort cserélni. Mert ő még olyat nem is hallott. Ő már nincs itt, de a 60m magas reaktor tegnap égett mint a Reichstag:)))

God Harald 2020.02.24. 15:14:24

@God Harald: na jó, nem mint a RT, de azért füstnél több volt:)))

Womb Rаider 2020.02.25. 08:33:59

@LucretiaBorgia: Az erőm elhagyott és csak a cuki pusziszkodásig bírtam :(
Megtennéd, hogy pár mondatban összefoglalod?

(Ez az izé, ez a Frizbi, ez még mindig megy valahol?)

Womb Rаider 2020.02.25. 08:35:23

@God Harald: "de a 60m magas reaktor tegnap égett"

Az oxidáció is egy reakció :) A torony tette a dolgát.

God Harald 2020.02.25. 10:18:04

@Womb Rаider: nana, azért nem egészen! Az oxidációnak máshol kell lejátszódnia:))) Az amúgyis már törésmechanikai szempontból legyengült szerkezet nagyon sokat már nem bír ki. Elég fura érzés egy ilyen jószág tetején álldogálni. Olyan Münchausenes:))) 38 mm acél és 100 mm kőzetgyapot másik oldalán 540 C pokol:)

God Harald 2020.02.25. 11:32:27

@LucretiaBorgia: de hogyan legyetek cosmo csajok???:)))

Womb Rаider 2020.02.25. 12:39:56

@God Harald: Itt nem működik az, amivel az oroszok az atomreaktorok esetében állítólag nagyon jó eredményt képesek produkálni, mégpedig az, hogy egy indukciós hőkezeléssel újra strukturálják a tartály falát alkotó acél kristályszerkezetét és kvázi kondícionálják.

Jó, ott nem a hőterhelés a fő probléma, hanem a radioaktív sugárzás roncsolja a rácsszerkezetet, de állítólag legalább ez a része menthető a primer körnek. (Hogy megéri-e, azt nem tudom, de érdekes.

"Olyan Münchausenes:))) "
Nekem ez a kép ugrott be:
www.slsc.org/event/star-dates-dr-strangelove/

God Harald 2020.02.25. 17:14:34

@Womb Rаider: melegítőpaplanos hőkezelésekkel csonkok környezetét már feszültségmentesítettünk, de az egész készüléket nem lehet.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.25. 18:24:20

@God Harald:" Tudom milyen fekete báránynak lenni, magam is az voltam:)"

Mit csináltál, kohászati történetekkel szórakoztattad a nagyérdeműt? :D

God Harald 2020.02.25. 18:32:56

@Grimbusz Makszimusz: nem, gépészetivel! Amikor már-már pattanásig feszült a húr, mindig elsütöttem egy végeselemes maradó élettartam számításos sztorit, levezetésképpen meg egy TCO számítást:)

Grimbusz Makszimusz 2020.02.25. 18:37:10

@God Harald: Általános ejakulációt válthatott ki! :D

Womb Rаider 2020.02.26. 08:37:44

@God Harald: Na, úgy tűnik, hogy sokat lazsáltál.. elnézve a kínaiak piacszerzését, térnyerését :)

Vagy..a hétköznapokban a Calgon üzleti sikerét...

God Harald 2020.02.26. 09:01:55

@Womb Rаider: már hogy érted, hogy sokat lazsáltam?:)

Womb Rаider 2020.02.26. 10:36:59

@God Harald: Hát úgy, hogy nem hívtad fel elég ember figyelmét a TCO megismerésének fontosságára.
.. pl: még mindig akad ember, aki azzal büszkélkedik, hogy az Energomat mosógépében csak csapágyat kell néha cserélni és még mindig működik :)
A spar-ban a pénztárnál hallottam egy krapektől mostanság..

God Harald 2020.02.26. 23:03:49

@Womb Rаider: úgy igen:) Egyébként pont a nagy hájtek usában vannak olyan hajmeresztő költségcsökkentő műszaki megoldások és emberi elb...ások az iparban, amik már igen sok emberéletet követeltek és dollár milliárd kártérítéseket eredményeztek.
süti beállítások módosítása