Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Mamma mia!...és olasz traffic jam
2019. október 22. írta: Szőkenőő

Mamma mia!...és olasz traffic jam

nevtelen_1.jpg

Kicsit rendhagyó úti élménnyel szeretnék előrukkolni.

Nápolyi öböl és környéke volt az úti cél, Nápoly, Sorrento, Capri szigete, Amalfi, Pompei és a Vezúv.

A téma az olasz közlekedési forma lesz, ami nagyon ijesztő, ugyanakkor bámulatba ejtő is. Biztos nem újdonság ez sok olvasónak, de számomra érdekes kaland volt.

Fantasztikus buszsofőrjeink voltak, teljesen biztonságban éreztem magam a buszon végig az utazásunk alatt. (Kivéve amikor nem :) )

Nápoly

Nápoly olyan, mint egy felbolydult méhkas. Rengeteg autó, motor, buszok, gyalogosok, ezek egyvelege kész káoszt idézett. A fő közlekedési eszköz a motor, főleg a de főképp a kisebb robogók, mert azzal könnyen lehet ide-oda cikázni, manőverezni. Az alap megállapításom az volt, hogy a félelem szó itt hiányzik az olaszok szótárából. A kis egyszemélyes robogókon nem egyszer 2 ember utazott, volt, hogy 2 felnőtt között még egy kisgyerek is. Láttam olyat, aki telefonált közben, és olasz módra gesztikulált, szinte a kormányt is alig fogta. Komolyan, Marrakesh közlekedése kutyaf@sza ehhez képest, pedig ott azt hittem, nagyobb káosz nincs is. Itt egy kis ízelítő belőle, mert azért essekutya! 

https://www.youtube.com/watch?v=Ri91eub0MgU&t=6s

Itt nem győzöm hangsúlyozni mennyire sajnálom, hogy a hajós posztom az enyészeté lett. (hüpphüpp)

Az idegenvezetőnk felajánlott egy sört annak, aki talál egy ép autót, amin még nincs horzsolás, horpadás, ragasztott tükör, karcolás. És tényleg! :D Itt az autó nem státuszszimbólum, hanem használati eszköz. Még a legmodernebb autók is össze vissza voltak horpadva, karcolva, sok tükör megragasztva, betörve. Ha valaki kisebb helyre parkolna be, mint amekkora az autója, simán beáll, addig koccolgatva az előtte, mögötte állókat, míg be nem fér. Így sokszor egy kis hangyapuki hely sincs két autó között, és a kiállás is így történik, kocc-kocc-kocc, és indulás. A sok kétkerekű szépen egymás mellett parkol az járda szélén, sokszor több száz is egyszerre. Nem is tudom, hogy találják meg a sajátjukat a motorosok, hisz sok egyforma van közöttük. Leparkolok, oké, és mire visszamegyek, már 100 másik is odaparkolt mellé. Én tuti órákig keresném az enyémet, vagy GPS követőt tennék rá. Tényleg tudja valaki hogy megy ez ? :)

napoly.jpg

Itt van egy íratlan aranyszabály, hogy ahol két busz épp, hogy elfér egymás mellett, közöttük még elfér egy motoros. ÉS TÉNYLEG! Még nézni is rossz volt, ahogy félelem nélkül cikáztak a forgalomban, 2 mm-t is alig hagyva, és elfértek! Én még ennyiszer nem kaptam a fejemhez a kezem, mint ez alatt a pár nap alatt, amit itt töltöttem. Mindenesetre a Nápolyt látni és meghalni.....nekem itt nyert értelmet. 

A gyalogosokon meg csak ámultam, micsoda bizalommal vannak ez iránt az őrült forgalom iránt. Többen szinte körül se nézve mennek át az úton, bízva abban, hogy nem fogják elütni őket. Én fogom a fejem, nekem ez nagyon szokatlan, de úgy látom itt ezzel nincs gond, működik. Dudálnak ész nélkül, a zaj szinte elviselhetetlen. 

A tömegközlekedésre se érdemes rábízni egy határidőt, mert vagy odaérsz, vagy nem. Attól függ, a sofőrnek van e kedve pontosan érkezni vagy sem. De szerintem a legtöbben felpattannak a robogóra, azzal hamarabb eljutnak bárhová. Már ha megússzák épp bőrrel.

De ez nem csak Nápolyra jellemző, mert a szállásunkra menet egy kisebb városon is átmentünk, és a buszból videózva felvettem ezt a agymenést.

https://www.youtube.com/watch?v=1Wh_fmA1OtA&t=5s

Capri

Capri gyönyörű. De a közlekedés itt is hihetetlen. Itt csak kis buszok járnak az utak szűkössége miatt. Helyi érdekesség,hogy minden helyi szállításra kis nyitott járműveket használnak, amiből sok félét lehet látni mindenfelé. Ezeken viszik a csomagokat, mindenféle árut, sőt volt tűzoltó kisautó is. 

Anacapri volt az egyik úti célunk. A buszra másfél órát kellett volna várni, de az idegenvezetőnk (Valkai Erzsébet olimpikon vízilabdázónk) ügyesen megoldotta, és sikerült siklóval feljutni. Lefelé már a helyi közlekedéssel jöttünk, egy 25 személyes kis busszal. Ami nagyon tetszett, az a sok taxi, amelyek limuzinosra vették a figurát, és nyitott utasterűek voltak. Voltak kisebbek, nagyobbak, egyszerű módja annak, hogy bárhová eljussunk velük. Kipróbálni ugyan nem tudtam, de érdekes volt. 

A busz útvonala hajmeresztő, szűk szerpentinen, hajtűkanyarokkal, de gyönyörű a rálátás a tengerre, a sziklákra. Ennek az útnak Mamma mia panoráma út a neve, de nekem sokkal több minden jutott eszembe ez alatt az idő alatt, míg leértünk. Úgyismint aztakurva, jézusom, úristen, basszus jesszumpepítóóó !! stb :D

capri.jpg

Sikerült a buszsofőr melletti ülésszerű padkát megnyernem, ami ráadásul menetiránynak háttal volt. Egy kecses mozdulattal megfordultam, fél seggel egyensúlyozva vettem fel videóra, hogy jutunk le 11 perc alatt vissza a kikötőbe. A sofőrünknek ez rendkívüli módon tetszett, ezért átment Fittipaldiba, és kedves (kaján) vigyorgással száguldott le velünk a szűk úton, ahol persze folyamatosan jött a szembe forgalom. Tudom, hogy ezt az utat évek óta naponta többször is megteszik, és már kisujjból rázzák ki minden centiméterét, nomeg minden milliméterét, ami 2 busz között van, mikor elmennek egymás mellett, de azért nekünk elég ijesztő volt. Visongás volt rendesen, egy-egy manőver után. Az érdekes, hogy totál nem érdekel senkit, hogy egy kanyarban parkolnak motorral, autóval, nem félnek, hogy letarolják a kanyarodó buszok? Láthatóan nem…vagy ennyire megbíznak a sofőrök rutinjában? A végén lepacsiztam a sofőrrel, és kapott némi jattot is, aminek láthatóan nagyon örült. 

Itt találhatjátok a felvételt mamma mia!!! A háttérben nem az én hangom hallatszik :D

https://www.youtube.com/watch?v=jtOX4abDXn8

Péntek 13 - szerencsétlenség kontra szerencse

Ezen a napon Amalfi és Ravelló volt a soron. Ide kizárólag csak helyi buszt engednek helyi sofőrrel, mert nagy tapasztalat kell a veszélyes szerpentinek miatt. Egy nagydarab, nagy pocakos olasz pasi volt a sofőr, olyan budspenceres laza figura. Már reggel kezdődött minden. Azon az útvonalon, ahol mi mentünk volna kőomlás volt éjszaka, így arra nem tudtunk elindulni. De szerencsére egy 100 km-es kerülővel a hegytetőnek felfelé volt egy másik út is Amalfi felé. Na de milyen út !!!! Paráztatós, keskeny, szerpentines, ahol a kanyarban úgy tűnt, mintha a busz eleje már a szakadék széléről lógna le !! Én amúgy is egy fosógép vagyok autóban, buszon, motoron meg főleg, már csak ez hiányzott, hogy pelenka kelljen :D A sofőr felvett egy sebességet, ami nem volt épp lassú, és rótta a kanyarokat, alagutakat. Mikor nagyobb kanyarhoz értünk dudált egy jó nagyot, hogy jövünk, de lassítani? Na, azt már nem. Gondolta mi vagyunk a nagyobbak, vigyázzon, aki szembe jön a kanyaron túl. A sofőr mögötti ülésen ültem, így remek panoráma kilátás nyílt az útra, élvezhettem az utazást egyenes adásban.

amalfi_1.jpg

Szerencsésen megérkeztünk Amalfiba, remek idő volt, jó volt a program is. Délután indultunk vissza a szállásunkra. Mentünk kb. 2 km-t, mikor leállt a klíma. A buszvezető kiszállt, megnézte mi a helyzet, és kiderült a buszunk ledobta az ékszíjat. Remek. Szerencsére nem a hegytetőn robbantunk le, ahol se térerő, se lehetőség megállni az út szélén veszély nélkül. Egy nagyon szép kilátással a tengerre néző helyen, nem messze a várostól történt, ahol biztonságosan ki tudtunk szállni. Másfél órán belül jött az alkatrész, odaért a szerelő is, és további másfél óra múlva ékszíj lecserélve. Addigra összegyűlt a helyiekből egy kis bámészkodó csapat, kíváncsian várták a fejleményeket. Na de végre nagy taps, indulhatunk tovább.

Megyünk még 1-2 km-t, mikor látjuk áll a sor, de a kanyar miatt nem látszott mekkora. Azt láttuk csak, hogy a személyautók szépen fordulnak vissza. A sofőrünk leszállt, és előrebandukolt megnézni mi történt. Nagy vigyorogva jön vissza, mutogatja a telóján, lefotózta, hogy 2 autó ment össze a kanyaron túl, és elfoglalják mindkét, amúgy is szűk sávot. Itt már nem szállhattunk le a buszról, és így töltöttünk el újabb másfél órát. Jött a yard, jött a mentő, félretolták a két autót, és most már szabad volt az út hazáig. Szerencsére súlyosabb sérülés nem történt.

baleset.jpg

Ezt is sikerült felvennem.    https://www.youtube.com/watch?v=niGvcsXXPEs

A szállásunkra érve barátnőmmel azonnal lenyomtunk egy pálinkát a nagy ijedelemre, aztán gyorsan még egyet, mert ekkora ijedséget eggyel nem lehet elfeledtetni :D

Szóval peches nap volt, de végül is szerencsés is, ugye honnan nézzük. Mert a kőomlás jó felén voltunk, így mégiscsak eljutottunk a csodás Amalfiba, a busz még ’jó helyen’ robbant le, és végül nem mi kerültünk a balesetbe, ami előttünk történt pár perccel.

A második pálinka majd fele kiömlött az ágyra, de egye fene, ez már csak hab a tortán, és különben is volt utánpótlás :)

és végül Pompei és a Vezúv

Pompeitől a Vezúv lábáig szintén csak helyi busszal, és helyi sofőrrel lehet felmenni. Mi abban a szerencsében részesültünk, hogy az egyik saját sofőrünk egyetlen külföldiként megszerezte az engedélyt arra, hogy ő is vezethessen buszt ezen a szerpentinen. Ráadásul a saját buszunkkal mehettünk, nem kellett átülni másikba. Ez is nyaktörő út volt, hihetetlen rutint igénylő. Néha olyan közel volt a sziklafal, hogy úgy éreztük, nem fog a busz elférni. Igaz milliméterekkel, de mindig sikerült. 

Itt egyáltalán nem ritka, hogy ha két busz nem fér el, akkor az egyik teljes természetességgel és nyugalommal visszatolat ameddig szükséges, hogy végül el tudjanak menni egymás mellett. Az olasz nem egy ideges nép.  Ezeken a szerpentineken a panoráma volt az, ami el tudta vonni a figyelmemet arról, hogy nekem tulajdonképpen épp halálfélelmem van, és  hogy kellett nekem idejönni !! 

A Vezúvra már gyalog mentünk fel, jó kis félórás út. 1944-ig egy funicular nevű fogaskerekű vitte fel a látogatókat a csúcsig, de akkor egy vulkánkitörés elpusztította, ami után már nem építették újra. Itt egy kis érdekes leírás róla: 

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/08/06/a_funicolare_vesuviana

A nápolyi öböl egy hatalmas, víz alatti vulkán kráterére épült. A katlan tetején él félmillió ember, de az érintett területen sokkal nagyobb számú lakosságot érint. Az utóbbi pár évben már a vulkán mozgolódásról szólnak a hírek, és nem lehet tudni mikor következik be a katasztrófa, bár igyekeznek felkészülni rá. Az idegenvezetőnk mesélt pár dolgot erről. A közeli vulkánok, amelyek időről időre füstölögnek, kitörnek, nagyon jók abból a szempontból, hogy elvezetik ennek a térségnek a feszültségét. De ezeknek a vulkánoknak a környéke is teljesen beépült, a Vezúv hegyoldalán nagyon sok lakóház van, egész települések élnek úgy, hogy bármikor baj lehet. 

vezuv1.jpg

Amikor a szerpentinen mentünk, elgondolkodtató volt az, amit az idegenvezetőnk mondott. Gondoljunk bele, ha kitelepítésre van szükség ebben a térségben. Kiadják a riadót, és ezeken az utakon vajon hogy jut le ennyi ember az evakuálás során? Főleg pánikban. Belegondolni is rossz. De a természet nagyobb úr az embernél, és ha akarja egycsapásra semmivé válunk.

Ezzel a gondolattal zárom soraim, és reményeim szerint sok helyre eljutok még életem során. Rengeteg bepótolni valóm van, csak időm és pénzem legyen rá. ÁMEN :D

Meséljetek ti is, ha van utazással kapcsolatos sztoritok, nekem az is élmény, ha olvashatom :)

Na még ezt a képet megmutatom. Itt a nápolyi levegőt árulják, kicsit sem feltűnő felirattal, hogy nem lehet lefotózni. Én úgy elámultam rajta, hogy észre se vettem. Az árus persze azonnal kiszúrta, és felháborodva kalimpálva indult felém, hogy mit képzelek, nem tudok olvasni? Katt, aztán gyorsan elszaladtam, mielőtt kapok egy nyakast :D

20190910_162222_1.jpg

Szőkenőő

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szociesatjukol.blog.hu/api/trackback/id/tr7215231260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.22. 08:21:41

Jóreggelt, utazzunk egy kicsit :)

LucretiaBorgia 2019.10.22. 10:17:02

@Szőkenőő: 2004-ben talán, pont ezen az útvonalon voltunk. Mi Nápolyba be se jutottunk, Sorrentoba sem, mert nem volt parkoló hely...
De Amalfitól és pompeji től elájultam.
Kár, hogy se bred, se klúni nem volt ott....

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.22. 10:18:15

@Daenerys Targaryen: Igaz, fekve jobb. Legközelebb odafigyelek erre is, van még mit tanulnom :)

És észre se vettem a haját, az egyénisége jobban megragadott. Igazi laza figura, tipikus olasz mentalitás, és elképesztő rutin a vezetésben.

LucretiaBorgia 2019.10.22. 10:18:37

@Daenerys Targaryen:

"Busz sofőrötöknek festett haja volt."
Igazold tényekkel !
...a szakálla és a haja egyforma színű úgyhogy nem biztos :):)

LucretiaBorgia 2019.10.22. 10:19:19

Imádom az úti beszámolókat !
A tengerest nem tudod visszacsinálni ???

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.22. 10:19:29

@LucretiaBorgia:
Sajna egyik se volt ott, pedig sasoltam ám, ahogy mondtad!
Azt mondta az idegenvezető, hogy elmúlt a szezon, már ők se itt lebzselnek.

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.22. 10:21:54

@LucretiaBorgia: Sajna nem. A szöveg megvan még, de elég nagy meló lenne azt a képekkel összehozni újra.

LucretiaBorgia 2019.10.22. 10:42:52

@Szőkenőő: Kénytenek leszünk újra utazni egyet !

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.22. 12:26:45

@LucretiaBorgia:
Üsse kő, én benne vagyok! Szívesen mennék újra a hajósra.
Tán majd ha gazdag nyugger leszek ;)

LucretiaBorgia 2019.10.22. 13:42:09

@Szőkenőő: a minimum fejenként 10 millánkból kitelik .:-)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.22. 20:18:07

@Szőkenőő:

JézusMárijá ! :)
Olaszok parkolási szokását átvették a franciák is, egy gyufás dobozt nem tudsz két autó közé rakni, ott is bedodzsemezik magukat a parkolóhelyre, még a 30 millás járgányokra is ráparkolnak :)
Bourdain török taxisofőr haverja se gyengén tolja, 2:10-nél még kiszáll táncolni is az őrült :)

www.youtube.com/watch?v=x7I2D4HWRlA

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.22. 20:32:07

Ezek nem idegbeteg állatok mint a Pestiek, ha ezt Pesten megmerné csinálni egy robogós akkor ráhúzná a kretén az autóját, és még neki állna feljebb hogy mit motorozgat forgalomba.
Respekt a hidegvérért, igaz szeretnek mutogatni meg magyarázni, de verekedésig nem fajul, ez a vérükben van :)

taga20 2019.10.22. 21:56:06

@szociál: "Ezek nem idegbeteg állatok mint a Pestiek, ha ezt Pesten megmerné csinálni egy robogós akkor ráhúzná a kretén az autóját, és még neki állna feljebb hogy mit motorozgat forgalomba."

ha nem tartod be a szabályokat, az nem laza, az fos.

a másik, a robogózgatás az nem motorozás.

így röviden csak ennyi!:)

zenét bírod? tessék!

www.youtube.com/watch?v=Z_DfqCbCXp8&list=RDZ_DfqCbCXp8&start_radio=1

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.22. 22:04:00

@taga20:
Pest es a vezetesi moral es a szabalyok ?
Ne viccelj.
Inkabb anapolyi verzio mint az hogy teli oirosnal ugy atmegy mindenki hogy minden heten elutnek valakit.
Amig nem torikble a visszapillantot jobbrol is mwgelozhet, en is motoroztam, nem robogoval, nem az autosOkon mult hogy nem kenodtem fel, valamiert nem akarjak eszre venni a mocisokat, lehet mindenkinek szar a szeme, vagy nem faj annyira mintha egy kamion menne belejuk ,pedig a mocis is betud furodni a sofor arcaba, es az faj.

God Harald 2019.10.22. 22:43:17

“Olaszok parkolási szokását átvették a franciák is, egy gyufás dobozt nem tudsz két autó közé rakni, ott is bedodzsemezik magukat a parkolóhelyre”
Ezért van nyugger autóm:) Beáll helyettem, a rossz szememmel azt sem tudom eldönteni hogy beférek-e. Mint a jó felesèg, csak mondja hogy mit csináljak. A lenyugvó nap ereje!:)))

taga20 2019.10.22. 23:00:41

@szociál: ja és a zenét bírod, robogos?:)))

tessék!;)

www.youtube.com/watch?v=anwc-PTBFSA

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.23. 08:32:31

@God Harald:

Hiába tudja a ford fókusz a vezető nélküli parkolást, ha a többiek basznak az alkotmányra és arrébb tolják hogy ők is beférjenek :)
Nem is értem a lökhárítókat miért nem csinálják gumiból, néhányszor neki koccannak azt kuka tolatókamerának.

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.23. 09:26:19

@szociál: gumi lökhárító, micsoda találmány lenne :D
Meg a gumikönyökkel hajlíthatós visszapillantó tükrök. Ha nekimegy egy másik autó, szépen elsimul, aztán pakk vissza :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.23. 09:29:22

@Szőkenőő:

Azért is lenne jó a gumis mert xarér hugyér lehetne cserélni ha leamortizálódott, és nem egy komplett lökhárítót ami 50 rugó kb, ha nem több.

LucretiaBorgia 2019.10.23. 09:35:30

@God Harald: Na, jól van, előkerültél! Eltekintek attol, h beirjam az ellenőrzőbe az igazolatlant! :):):)
De ezért jössz egyel!

God Harald 2019.10.23. 09:38:25

@szociál: ne is mondd! Egy szélvédő cseréért elkértek 300 ezret!

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.10.23. 09:42:21

@God Harald:

ezért jó hogy ha csak egy kavics lukasztja ki, mert azt ingyen cserélik.
De a hátsóra már nem lehet azt mondani hogy felverődött a kavics :)

God Harald 2019.10.23. 09:47:55

@szociál: megvan annak is a módja:)

God Harald 2019.10.23. 09:50:20

@LucretiaBorgia: kedves kis joginám, jöttem ahogy tudtam! De a gazdasszonyom teljesen kifacsar

LucretiaBorgia 2019.10.23. 09:59:10

@God Harald: Ajajjjjj! Na, semmi baj!!
Lényeg, h itt vagy :-)

God Harald 2019.10.23. 10:08:52

@LucretiaBorgia: ehun vagyok e! Amúgy nem panaszkodom, jövő héten szabin vagyok...na meg a segge is jó!:)))

God Harald 2019.10.23. 10:18:37

@LucretiaBorgia: hab a tortán: kaptam béremelést is:)))

LucretiaBorgia 2019.10.23. 10:41:51

@God Harald: Minden jó, ha a vége jó! Most végre kerek az életed!

God Harald 2019.10.23. 11:48:21

@LucretiaBorgia: többé kevésbé. Még be lett ígérve egy besorolási kategória váltás, de ez bizonytalan. Ami inkább probléma, hogy hosszú hetek óta irgalmatlanul fáj a könyököm és nincs benne erő. Még korábban, a hegyen megcsúsztam egy jeges szakaszon és elég nagyot estem. Pár hónap múlva úgy tűnt hogy rendbejött és intenzíven elkezdtem terhelni. Pár nap múlva megyek mászni és sajnos nem tudom hogy fog menni. Holnap mindenesetre iratok fel bivalyerős fájdalomcsillapítót.

guma 2020.01.10. 09:45:15

jó reggelt mindenkinek!

@Szőkenőő:

esetleg a következő utad erre lesz?
:D

offforever.blog.hu/2020/01/10/chameleon_village_lion_park

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2020.01.10. 10:44:29

@guma: óóóóóóó de jó is lenne!!!!!
Ez túl nagy falat lenne nekem, ez egy titkos vágyálom, ami talán egyszer valamelyik életemben megvalósul :)
A nyíregyházi állatparkban voltam, ott gyönyörű tigrisek és oroszlánok voltak, állatkerthez képest jó körülmények között. Én már ezzel is elégedett voltam :)

guma 2020.01.10. 20:21:41

@Szőkenőő: :))

nyíregyházi állatparkba én is vittem csoportot, és a svédeknél is voltam hasonló állatparkban.
fantasztikus élmény volt, a szabadon csatangoló állatok felett a fakoronák között sétálni....

de a poszthoz is egy pár szó + kép, amit még az olasz blog is elvitt:

offforever.blog.hu/2014/07/07/a_ligur_tenger_gyongyszeme_portofino

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2020.01.11. 10:57:45

@guma: Na igen, ide is szívesen mennék.
Ezek a képek nagyon turistacsalogatók.
Amalfi, Positano, Sorrento....tele van a net, az utazási irodák az ott készült képekkel, és mindegyik mint egy gyönyörű festmény. Aztán ezeknek a színeknek köze sincs a valósághoz. Ezért, aki ezt a látványt várja el a valóságban is, csalódhat egy nagyot.
Pedig önmagukban, ennyi túlzó szín nélkül is gyönyörű helyek.

guma 2020.01.23. 16:25:27

@Szőkenőő:

"ezeknek a színeknek köze sincs a valósághoz"

ezt olvastam máshol is... :(
ám, vagy 10, 15 éve ezeken a felkapott helyeken ki volt adva az évenkénti festés (a görög szigeteken tudomásom szerint ma is él a rendelet).

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2020.01.24. 16:08:27

@guma: igen, de ott fehérre meszelik sztem a házakat, nem színesre.

Na közben utána néztem és ezt találtam

sarti-info.hu/gorogorszag/miert-festik-kek-feherre-a-gorog-epuleteket.php

Womb Rаider 2020.01.31. 08:10:54

Régebben volt téma, de a Csájna-szindróma csitultával nyilván újra aktuális lesz a világ kedvenc turisztikai célpontjait sáskahadként elárasztó embertömeg okozta frusztráció. Tudom, hogy vannak már idehaza is kisebb 'gerilla-ibuszok' akik pont olyan célpontokra szakosodtak, amik a legtöbb ember érdeklődési körén bőven kívül esnek. Nyilván ezek a helyek csak rövidebb időre képesek programot adni, de mégis, nem hiszem, hogy egy ilyet látva nincs ember, akiből nem tör fel a vágy, hogy kvázi utolsó emberként sétálhasson egy szellemváros lassan eltűnő, a természet torkába süllyedő romjai, emlékei között.
Én valamikor az idők hajnalán láttam a mára feledésbe merült Koyaanisqatsi trilógia első részét, ami ugye egy külön misét megérő film, de annak is volt egy része, amiben ilyen lakatlan városok, települések képei villództak. Az agyba markoló zene csak fokozta az élményt, fogható volt az elmúlás, a jelentéktelenség, az időtlen világegyetemben magányos ember fájdalma.
A youtube-on akadtam erre az Abbház városkára, nyilván nem az egyetlen, nem a leg-leg-leg, de ahogy a képeket néztem, újra az a gerincet bizsergető érzés lett úrrá rajtam.

www.youtube.com/watch?v=BuyAqIWFwq4

És Vince Lilla:

A hó hullik csendesen és ellepi a várost
összegyűlik a vállamon, míg jön egy könnyű szél
félek, talán egyszer így lesz majd velünk is
végigsimít rajtunk a könnyű esti szél

Fáj, hogy elmegyünk és minden így marad
fáj, amit nem mondhattam el
ó értsd meg, néha fáj, hogy elviszem az álmaimat
és fáj, hogy majd rólam nem mesélsz
ó, tudnom kéne azt, hogy gondolsz néha rám,
hogy mindörökké közel leszel hozzám

www.youtube.com/watch?v=uKN3GAeLTtY

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2020.01.31. 10:50:00

@Womb Rаider: Csak belelapozgatni volt időm a videóba, de így is nagyon érdekes. Én nem szívesen katasztrófa turistáskodom, max így videón nézek ilyen helyeket. Egyedül Famagusta volt az ahol jártam, az is elég megdöbbentő hely. Az elhagyatottság, a pusztulás jelei mindenhol.
Engem leginkább a természet ereje tud lenyűgözni, pl egy hatalmas vízesés, egy nagy hegység, és a tenger főleg. A Niagarához szívesen elmennék.

Erre a Koyaanisqatsira rákukkantok.

Nekem ez tetszett:

port.hu/adatlap/film/tv/vilagok-arca-baraka--baraka/movie-2687

Womb Rаider 2020.01.31. 12:55:44

@Szőkenőő: "Erre a Koyaanisqatsira rákukkantok."

Én a zenéjét is imádom.. nem állítom, hogy minden része egyformán jó, de az első a maga nemében különleges volt akkoriban..

"Famagusta volt az ahol jártam"
Ha van bakancslista, Csernobilt mindenképpen vedd fel rá. Közel van, bár az orosz-ukrán cirkusz miatt sokan óvatosak. Ezekben az is jó, hogy mindegyik egyben időutazás is, Csernobil esetében kvázi a saját múltunkba.

Famagustaról nekem a Burj al Babas jut eszembe, mint a konzumidiotizmus emlékműve.

"Engem leginkább a természet ereje tud lenyűgözni,"
Ebben tökéletesen azonosak a nézeteink. Én a bakancslistám végére ezért egy fekete lyukba való kirándulást tettem :)
Baraka jóóó, a Death can Dance , Lisa Gerrard hangjával pedig a lehető legjobb választás. A Samsara viszont valahogy elkerült.. lehet, most itt az idő és kukuccs!
süti beállítások módosítása