Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
HA LETT VOLNA FACEBOOK, A CSERNOBILI-ATOMKATASZTRÓFA IDEJÉN
2019. május 31. írta: Szőkenőő

HA LETT VOLNA FACEBOOK, A CSERNOBILI-ATOMKATASZTRÓFA IDEJÉN

Csernobil kicsit másként....ez vicces...., vagy mégsem....??

TomhardynéSzonja újabb írása, fogadjátok szeretettel.

 

fb_img_1559282109197.jpg

 

- Kati néni technikaórán mondta, hogy tartsuk csukva az ablakokat és ne mászkáljunk annyit az utcán, meg ne együnk szabadföldi salátát, répát, ennyi, nem kell mindjárt pánikba zuhanni

 - CSAK ZÖLDET NEM SZABAD ENNI, A SÁRGARÉPA NYUGODTAN EHETŐ!!

 - már hogyne lehetne salátát enni, LE KELL MOSNI ÉS KÉSZ, a radioaktív felhő NEM BOLHA, hogy ráugráljon a termésre!!! FENT A MEZOSZFÉRA FÖLÖTT VAN MÁR A KÁROS ANYAG, a menopauzánál -90°C az uralkodó hőmérséklet. Ez a légkör leghidegebb rétege, itt fordul elő az északi fény,a világító felhők és itt villannak fel a meteorok is. Semmi köze a nálunk lévő kinti levegőhöz a robbanásnak! Ne legyetek hülyék :(

 - menopauza, MENOPAUZA(!!!) drága kenyér, fogjatok le :( Hát menstruált előtte az a svihák radioaktív felhő, hogy belépett a menopauzába??? Fogadjunk, hogy a szemüveged meg 2 dRioptriás :( Abba már bele sem megyek, hogy mekkora baromságot írtál…

- NEM 2, HANEM 4, TE ENERVÁLT HÜLYE GYEREK

 - *** apám a Vas Népénél dolgozik és cikket akart írni róla. Először bement a megyei tanácsra, utána az Egészségügyi Mérőintézetbe. Akkora volt a sugárzás, hogy KIKATTANT A MÉRŐ. A sok csirkeagyúnak van fogalma róla, hogy ez mit jelent????? 

(***ezt a hozzászólást az 123456 sz. törvény CCCCLXCCCLLL cikkely “közösség elleni izgatás” gyanúja értelmében eltávolítottuk) 

- *** VILÁGITANI FÓG A BARANYI SANYIKA FEJE PEDIG IGY IS MENIYRE RONDA AÚÚÚ :)))XDDDD  

(***ezt a hozzászólást az 123456 sz. törvény CCCCLXCCCLLL cikkely “közösség elleni izgatás” gyanúja értelmében eltávolítottuk)

 - Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy a rémhírterjesztés helyett koncentráljon a feladatára! Attól, mert egy távoli helyen felrobbant valami, még meg fogjuk írni a témazárókat! Bízzatok a szakemberekben, akik minden bizonnyal urai a helyzetnek. Éljen a megbonthatatlan magyar-szovjet barátság! Éljen a béke! Julika néni

 - *** Piroska viszi a kosarat nagyijának a Csernobili erdőn át. Egyszer csak kiugrik elébe a Farkas, és letépi a ruháját. Farkas elképedve mondja: - Piroska… - nyögi farkas. - neked három melled van! - Miért, nem tetszik? :))))))))))  

(***ezt a hozzászólást az 123456 sz. törvény CCCCLXCCCLLL cikkely “közösség elleni izgatás” gyanúja értelmében eltávolítottuk)

 - idióták, ha akkora baj lenne, nem lett volna megtartva a majális! Olyan nagy vattacukrot kaptam, mint a Jocó búrája, térdzokni volt rajtam, rövid szoknya, ÉS SEMMI BAJOM

 - *** a ra-ra-ra, a ra-ra-ra, a radioaktív platánok alatt tömtem magamba a virslit meg a sört…  

(***ezt a hozzászólást az 123456 sz. törvény CCCCLXCCCLLL cikkely “közösség elleni izgatás” gyanúja értelmében eltávolítottuk)

 

TomhardynéSzonja

A bejegyzés trackback címe:

https://szociesatjukol.blog.hu/api/trackback/id/tr2314871552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.05.31. 09:03:31

Én akkor voltam fiatal, és emlékszem mennyire nem volt senki megijedve, Valóban a "nehogy saláta levelet egyél!!" volt a legnagyobb gond.

God Harald 2019.05.31. 09:18:05

@Szőkenőő: igen, én is akkor “gondtalan” kiskamasz voltam. Azokban a napokban hegyekben kirándultunk és edzettünk a sportegyesülettel. Örültünk a friss levegőnek. Aztán közölték hogy valami volt. Nem ijedtünk meg, mert fogalmunk sem volt, hogy az emberiség történelmének legnagyobb ipari katasztrófájának vagyunk a tanúi. Később megtanultunk félni...:(

2019.05.31. 09:32:18

Nagyon jó az éjcsbió sorozata a témában, igényesen áthozták az akkori kor hangulatát, épületeket, lepusztultságot.
A poszt is aranyos, illik Szonnya stílusához, lájkolom.

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.05.31. 09:42:12

@Daenerys Targaryen: Én is most tervezem a sorozat megnézését. Mindenkitől csak jót hallottam róla. Bár ebben a témában már több dokumentum filmet is láttam, kíváncsi leszek, ez mennyiben lesz más.

2019.05.31. 11:23:40

@Szőkenőő: Más, hisz ez egy játékfilm. Vannak olyan szálak, ami a dramaturgiához kellenek, hogy ember közelbe hozzák a figurákat, kidomborítsák az emberi tragédiákat, drámákat.
A doku film az nyers, ott gigaJoule-ok meg milliSievert-ek vannak, azzal nincs emberi viszonyulás.

God Harald 2019.06.01. 08:14:16

@Pol Pot elvt: hosszútávú hatását tekintve Csernobil szerintem magasan előzi. Nyilván minden rákos megbetegedés az érintett helyeken a világban nem azonosítható be ilyen szempontból. Bhopál lett a PSM origója.
Az emberek semmiből sem tanulnak. Jártam pár első VH-s csata helyén. Egy-egy helyen százezreket mészároltak le. Mégis vidáman belecsaptunk a másodikba:(((

2019.06.02. 10:35:49

@God Harald: ez az "emberek semmiből nem tanulnak" ez elég rossz közhely. az "emberek" fogalom nem létezik. Nem egyedi emberek döntenek világok sorsa felett. Látni kell a mögötte meghúzódó mechanizmust. Ami elkülönül az embertől.
Gondolj bele, hogy a kapitalista verseny szellem mekkora károkat okoz a világnak, konkrétan a Földet tesszük tönkre vele. Mégse tudsz megnevezni semmilyen felelőst. Mert mi magunk mindannyian hozzáteszük ehhez a pici kényelemszeretetünkkel, a pici kis kapzsiságunkkal, az állandó növekedés és gazdagodás igényünkkel.
Ha egy multinacionális cég CEOja elhatározná, hogy előrébb helyezi a Föld érdekeit a saját profitjának, akkor másnap leváltaná a tulaji kör, amiben a részvényesek érdeke a döntő és ezek a részvényesek a hétköznapi kisemberek milliói is lehetnek.
Tudod van az a régi mondás, hogy az emberek egyenként Jézust kiáltottak, de a tömegben összeadódva mégis Barabás hallatszott ki.
Hát így megy ez.

2019.06.03. 09:17:20

@Pol Pot elvt: :) Igen, ez egyértelmű. A vegyipar/nehéz vegyipar nagyságrendekkel több áldozatot szed, amióta létezik..és a hulladékaik ..sőt, a termékeik messze több kár forrásai.
Nézzük pl. a mezgazd vegyszereinek rövid és hosszú távú hatásait. Szép csendben bejutnak a táplálékláncba..de közben fajok sokaságát juttatják a kihalás peremére..esetleg azon túl.

Csernobillal meg az a nagy büdös helyzet, hogy a füstje kissé nagyobb volt, mint a lángja..talán, mert jó időben történt a Szovjetunióban..
Másfelől (ezt annyira nem szokták propagálni..) a RBMK reaktorok instabilitási kérdései és pozitív üregtényezője az amerikaiak (Teller &Tsai.) előtt régebben ismert volt, meg nyilván az ebből fakadó hatalmas kockázatok..de ba..tak megosztani az oroszokkal. Tanuljanak csak a maguk kárán.. oszt úgy is lett..
Akármiként is volt, az atomenergia letalitása röhelyesen alacsony.. kb az utolsó a sorban :)
www.nextbigfuture.com/2011/03/deaths-per-twh-by-energy-source.html

(Ebben ugyan nincs benne Fukushima.. de nem sokat módosítana az sem)
A Csernobilból kiszórt radioaktív izotópok bár együtt jelentős sugárzásért felelősek, viszont oly hatalmas területen oszlik mindez el, hogy bár egyértelműen detektálhatók, valós eü hatásait nem sikerült igazolni.. lokálisan volt jónéhány pajzsmirigy tumor (ami amúgy megelőzhető) viszont ezek jó gyógyulási prognózissal bírnak, 95% felett..
A mutációkat illetően meg még tisztább a kép.. a jelenleg is ott élő és szaporodó faunán belül nem tudtak semmi ilyet igazolni, bár voltak kromoszóma károsodások.

God Harald 2019.06.03. 15:31:07

@Womb Raider: tény és való, hogy a vegyipar és az azokat kiszolgáló létesítmények életvitelszerűen veszélyesebbek mint a nukleáris létesítmények. Még az enyhébb anyagoknak is látványos tünetei vannak. Nehezebben gyógyuló sebek, hámszövet sérülések, gyorsabban romlanak a fogak, stb...rövidebb várható élettartam. Kényelmetlen védőfelszerelés, kurva kemény biztonsági szabályok. A Borsodchemben olyan anyagok vannak, hogy ha tudnák a környéken lakók, egy hétig szaladnának:)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.03. 16:52:18

84-ben kinn futottam a gyepen sportszerűjen, szívtam be a tüdőmbe a rákosizotópot.

God Harald 2019.06.03. 17:05:39

@szociál: hát te élsz, mihaszna?!:)
86-ban volt!:)))

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.03. 18:17:55

@God Harald: Hát na lássuk be, nem szoci a legélesebb kés a fiókban :D

@szociál: Imizlek ám! :D

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.03. 18:32:52

@God Harald:

86-ban is kint loholtam salakon, betonon satobbin tűző napon.
Dolgozik a mihaszna zsidrak muszlim buzi modell :)
De tíz napig nem szerdától :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.03. 18:33:28

@Szőkenőő:

Még fiókom sincs, nem hogy kesem :)

God Harald 2019.06.03. 21:48:47

@Szőkenőő: igazi mihaszna! Ha nem lennék ilyen vén semmirekellő, vele járnék csajozni! Emlékezetes lenne:)))

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.04. 10:16:29

@God Harald: Csajozni, vele? Hát milyen csajokat szedne fel egy muszlim zsidó buzi modell? :DDDD

God Harald 2019.06.04. 11:41:51

@Szőkenőő: hát ez benne az izgalmas!:)))

2019.06.04. 13:52:18

@Szőkenőő: Erről egy jó kis múvi jutott eszembe: www.imdb.com/title/tt0109045/

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.04. 14:43:23

@God Harald: @Szőkenőő:

:))

Mindig vállaltam másságom, én a kemény férfi seggekre bukok, fiúlányokra :)
De azért néha letapperolom a hölgyeket az utcán, mert ugye a rossz szokásom :)

God Harald 2019.06.05. 10:56:47

@szociál: akkor majd te mész elől!:)))

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.06. 07:11:28

@God Harald:

Persze hogy elöl megyek, muszlim zsidó létemre mindig a nők előtt 5 méterre, mert alsóbbrendű lények, ezt mindenki tudja :)
A juhokat szeretem, awwww :)

God Harald 2019.06.06. 08:46:18

@szociál: már lemondtam erről a feslett, erkölcstelen világról, de most mintha a jóisten küldött volna tégedet!:)))

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.06. 09:12:13

@szociál: @God Harald:
Annyira jók vagytok fijúk, szinte kedvem lett 5 méterrel mögöttetek bandukolni egy szép fekete csadorban. Persze alatta szigorúan Guccsipulcsiban és Pradaördögcipőben :D

God Harald 2019.06.06. 10:27:28

@Szőkenőő: ezt majd a Saria eldönti! De inkább burka lesz az:)))

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.06. 10:43:11

@God Harald:

Ha meglátok egy nőt az étterembe akkor kivonulok, oda nem illő dolognak tartom, egyenek az utcán a földön !
:)

@Szőkenőő:
:)
Elég egy perui csuha is testedre, fejedre meg egy tescos szatyor szemnél kivágva :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.06. 10:46:56

Lehet erről egy új posztot kéne írnom :)))
Hova nem valók a nők :))

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.06. 10:54:55

@szociál: Írjál, és megosztom a megfelelő oldalakon, hogy legyen nézeccség meg kommentroham :DDD

God Harald 2019.06.06. 11:05:23

@szociál: erkölcsileg támogatni foglak!:)))

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.06. 11:14:11

@Szőkenőő: @God Harald:

éles a poszt, elkéne küldeni az i2-re :)))))))))

ecetesepe 2019.06.17. 12:56:05

...vagy idomítani kellene egy új fajt. De lehetőleg hal legyen, mert az nem beszél, van belőle fogatlan és a "halszaghoz" már úgyis hozzászoktunk.

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.17. 13:04:42

@ecetesepe: Halszaaaag??? Fúúúj milyen nőkkel szoktál te összegabalyodni? :O

ecetesepe 2019.06.17. 13:15:56

@Szőkenőő: Na, de látom azért a többi részével csak ki vagy békülve :P

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.17. 13:43:32

@ecetesepe: Az idomításra gondolsz, meg a fogatlanra?

Hát....álmodjatok kirájjjjfik, azt szabad :P:P

LucretiaBorgia 2019.06.18. 10:19:29

@szociál: Nyufikám !!!!! Úgy fél éve nem lehet már elküldeni, ajánlót kell írni, az úgy 2 hónapja 120 karakter max., és ők majd kiválasztják vagy sem. Amióta ez a rendszer, azóta nem voltunk I2-n. Csaxólok.
Puszicskácska!

LucretiaBorgia 2019.06.18. 10:22:03

@Szőkenőő: Sztem a fogatlan sellő az új sztár ! habár sose láttam tisztázottnak, hogy lehet-e vele kekeszelni ?!
Síkos pikkelyes feneket simogatni csak az igazi, lássuk be !
Nekünk, száraz bőrűeknek és lábasoknak befellegzett.

ecetesepe 2019.06.18. 11:55:16

@LucretiaBorgia: Így-így. Okos kislány, buksisimi... izé.... néni.

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.18. 12:08:02

@ecetesepe: ha befogják a számat nem pofázok....illetve de, néha akkor is :P

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.18. 12:13:20

@LucretiaBorgia:

Csernobilról jut eszembe....kapja be az indeksz !
Kvázi a poszt témájához is hozzászóltam, és neked is, fondorlatos vagyok :)

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.18. 12:18:53

@szociál: Tegnap befejeztem a Csernobilt. Nagyonnagyon durva, milyen kevésen múlott, hogy mi most itt írogatunk, és nem valahol a felhők szélén csücsülve sugárzunk lefelé láblógatva.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.18. 12:30:11

@Szőkenőő:

Az első 4 részből minden kiderült, elég is volt :)
Oroszok nem szaroztak, a biztos halálba kellett küldeniük őket, az elején azért mert hülyék voltak hozzá, utána meg azért hogy megfékezzék, kellett az a szar-kofág.

2019.06.18. 13:16:28

@Szőkenőő: Valójában meg nem... a film sajnos (nem meglepő..) jól túltolta a témát, didaktikusan sulykolva, hogy : Szovjethatalom+atom=megdöglünk mind..

Az USA nukleáris programja és fegyverkezése valójában legalább ennyi, ha nem több.. káros következménnyel és környezeti kárral járt. A Bikini atoll klasszikus..a két bevetett nukleáris fegyvert nem is említem.
Csernobil hatása mérhető volt, de valójában a közvetlen környezeten túl lényegi hatással nem járt. Nemzetközi szervezetek és ügynökségek többen is feldolgozták a témát, és arra jutottak, hogy Európában (a legkeletibb régiót leszámítva) nincs és nem volt kimutatható összefüggés a maradandó hatásokat és a rákos megbetegedéseket nézve Csernobillal..

Az egyébként is meglévő , minket minden irányból érő dózis növekedése elhanyagolható és nem jelent eü kockázatot. Orvosi vizsgálatokkal vagy egy tengerentúli repülőúttal nagyobb sugárterhelésnek vagy kitéve.

@szociál:
"Oroszok nem szaroztak, a biztos halálba kellett küldeniük őket, az elején azért mert hülyék voltak hozzá, utána meg azért hogy megfékezzék, kellett az a szar-kofág."

Neked fájdalmat okozna, ha valaminek alaposabban is utána néznél?

2005.-ig mindösszesen 50 (ö t v e n) halálesetet tudtak közvetlenül összekapcsolni a balesettel és talán 4000 lehet a legpesszimistább összesítés a többletdózisból levezethető halálesetek száma..talán..
(ENSZ DP és WHO, NucNet)

Úgy, hogy a mentésben-mentesítésben 800 000-1 000 000 ember vett részt.
Az Union Carbide által működtetett bhopali vegyi üzem metilezett-izocianát emissziója kb. 24 000 embert öt meg..ebből 3500-at rapid módon.. és kb 50km2-es terület szennyeződött súlyosan.

De beszélhetünk a lassan pusztító szénerőművekről..az azokból ömlő radioaktív salakról, CO2-ről.. melynek a jelenlegi hivatalos vélemények szerinti hatása globális katasztrófával fenyeget (vagy nem..)
Szóval lehet huhogni..csak akkor megalapozottan kéne tenni.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.18. 14:15:08

@Womb Raider:

Látom kipihented magad :)
Annyit írol hogy kifogyik a cerkád :)

Tudom hogy nem 3 csrilliárd embert áldoztak fel a szovjetek, de az az 50 se kutya, és nem szép halált haltak ágyban párnák közt.
De azért még európa is nyögi a csernobilt, nem mind rákos volt urán bányász kis hazánkban, vagy lánchohányos akiket a rák vitt el.

2019.06.18. 14:33:26

@lelkiismeretes padlóviasz: "1. Ez egy film volt ami érzelmeket generált és ennek lázában égnek az emberek."

Igazad van.. minek ismereteket terjeszteni, ha a hülye embereket könnyebb manipulálni? Há' nem? Há' de!

" De azt is tudhatnád hogy ami távolabbi esemény az négyzetesen kisebb érzelmeket vált ki. /nem tudtad = most megtanulhatod/"
Jó, hogy vagy te..és ideológiát gyártasz a gondolkodást kiszorító érzelem alapú véleményirányításra :)

"Teljesen fájdalmas a naivitásodat látni az ötven bevallott áldozat hallatán, tekintve, hogy az oroszok a csillagos eget lehazudták volna az égről (igen, az amerikaiak is) hogy minél kevesebb haláleset terhelje őket. Ne gyere Ensz jelentéssel mert a forrás az oroszok abban is.
"
Azért hála az égnek, te ugyan pontos adatot nem tudsz..de abban biztos vagy, hogy az 50 az rossz.. (bár szerintem csak nem tudsz értőn olvasni.. de nem baj, lényeg, hogy loholhatsz és beszólogathatsz..Töki :)

"A lassan pusztító dolgok senkit nem érdekelnek, látszik hogy nem vagy bulvárújság szerkesztő, de még csak az emberi gondolkodás modellt sem ismered."
Ha most megint nem arra koncentráltál volna, hogy beszólj, akkor nem keveredtél volna ellentmondásba ..

Ha az embereket nem érdekelné a hosszan tartó hatások sokasága, akkor nem lennének olyan olvasottak az "Ezer éves halál"..meg a Százezer éves atomsivatag" felüztésű cikke..és nem azon nyámmognának a bulvárbölcsész 'újságíró' segédmunkások, hogy Csernobil még ma is szedi az áldozatait, szerte a világban.."Mert mind a mai napig mérhető a sugárzás"
Lehet, semmit nem tudok a bulvár sajtó mögött támaszt adó szihológiáról.. de minthogy nem abból kell megélnem..nem érzem ezt akkora tragédiának.

"Szóval ez butuska kommented volt, töröld nyugodtan."
Szerinted.. de már ne is haragudj.. az összes érved kb ennyi volt: a zoroszok hazunnak..és az emberek amúgy is érzelemvezérelt bégető barmok.

@szociál: "De azért még európa is nyögi a csernobilt, "

Ha ezt akarod hinni.. hát bánom is én.. csak ez bezony nem igaz. Európa jobban nyögi a zöld német ligniterőműveket és persze a lengyelt, de ha az oroszokra lehet tolni, hát ne késlekedjünk! Az egyszerű népeknek mindig kell egy ellenség.
A múltkor már belinkeltem (lehet, Diorellánál) az erre vonatkozó nemzetközi kutatást és abból látható volt, hogy a kis felezési idejű (nagy aktivitású) radionuklidok elbomlása után az átlagos dózist nem nagyon löki meg a Csernobilból kiszórt cucc.. Nincs ebben semmi politika, ez kőkemény fizika/kémia.

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.18. 16:15:38

@lelkiismeretes padlóviasz: "@Womb Raider:

Én nem egy hálivúdi filmet vártam ettől a feldolgozástól, hanem valami értelmes magyarázatot. Akkor most volt majdnem mindmeghalunk, vagy nem? Mert a filmben konkrétan elhangzott, hogy Európa Németországig bezárólag sugárfertőzött terület lett volna, ha....
Régebben olvastam róla, láttam dokumentum filmeket, de már nem emlékszem ilyen fenyegetettségről volt-e benne szó.

2019.06.18. 16:41:06

@Szőkenőő: Válasszuk ketté a radioaktív szennyeződést az effektív kiszóródástól.. A jelenlegi műszerek képesek detektálni olyan minimális dózisokat és képesek izotóp összetétel alapján a kibocsátó forrást is belőni, ami dózis még nagyon-nagyon messze van attól a szinttől, ami eü kockázatot rejt.

Megtalálhatók a Csernobilból származó radionuklidok szerte a világban.. de semmi jelentősége ennek, mert ugyanígy megtalálhatók a Fukushimai robbanások (gőz/hidrogén robbanás volt mind) ,vagy a szemipalatyinszki, nevadai robbantások és más kisérleti nukleáris robbantások 'utózöngéi'...
De a szűk környezetükön túl nem sok a jelentőségük.
A sugárzás többféle és különbözőképpen hat testen kívülről és testen belülről..van, ami ruhán/bőrön át nem bír jelentős hatással, de a testbe jutva csúnya munkát végez..Csernobilnál tipikusan a I-131, Te-132 és I-132 bomlása dominálta a kezdeti dózist, amiből a jód izotópjai okosan be is épülnek a pajzsmirigybe (ott egy amúgy jó prognózist adó rákot okozva) de ez (a soriban is felmerült) megelőzhető, ha stabil jóddal telítjük a pajzsmirigyet..
Kicsit elkalandozok, bocsi, de a téma rémesen szerteágazó..

Na.. a sori egyik nagy bakija volt a "Megdöglünk mind" erőltetése, az utolsó 3 másodpercben leállított rettentő pokolgép Halivudi panelje..
Azzal riogattak, hogy a leolvadó zóna 2000 °C-os lávája a reaktor alatt lévő víztározóba ömölve oly hatalmas (Megatonnákról beszéltek..) gőz/hidrogén robbanáshoz vezet, ami elsöpri a többi rektort és kiszórja azok teljes fűtőanyag készletét.. ez nettő faszság.. kb olyan, mint a másik klasszikus, a Kína-szindróma (dettó halivúd) na, ki tudja miért is???

Szóval ha így történt volna, akkor olyan mennyiségű és összetételű aeroszol/radioaktív gáz keletkezett volna, hogy jujjujujujuujj..
De nem történt..és a zóna alá beolvadt 'elefántláb' szépen csendben megdermedt
A másik elmélet meg az volt, hogy az amúgy bődületes mennyiségű fűtőanyagból majd összeáll a kritikus tömeg és naaaagy bombává válik.. ezzel meg az a baj, hogy a fissziós bombák hatóereje bőven az 1Mt alatt van, párszáz kilotonnánál, nagyon-nagyon optimális körülményeket feltételezve.
Itt az urán dúsitottsági foka nem fegyver szintű (bár ettől akár integrált neutronforrással beindítható) és ahogy egyre kiterjedtebben olvadt össze, úgy csökkent mindez. A végére már az olvadék több szennyező anyagot tartalmazott, mint hasadóanyagot :)

2019.06.18. 17:40:37

@Womb Raider: te egy ilyen atomfizikus izé vagy? Netán wikiről összecsipegetett tudásod van a témában?
Bocsánat, ha nem tudlak kompetens személynek elfogadni.
Mert rengeteg forrás valószinüsíti, hogy a vízzel érintkezve pokoli robbanás lett volna. Te meg legyintesz erre, hiszen NEM TÖRTÉNT MEG.
Utólag mindenkinek lehet nagy a szája.

2019.06.18. 18:05:19

@Daenerys Targaryen: "Bocsánat, ha nem tudlak kompetens személynek elfogadni."
Nem baj, mert itt vagy te, aki nyilván elegendő kompetenciával bírsz, hogy ezt megítéld :)

Várom a "rengeteg forrást" a radioaktív zónaolvadék és a reaktormag alatti víz találkozásának 'pokoli robbanását' valószínűsítő elméletekről!

"Te meg legyintesz erre, hiszen NEM TÖRTÉNT MEG. "
Pontosan..mert nem volt reális esélye, hogy megtörténjen.. és ha megnézed, miként jutott el a corium a legalsó szintre..akkor te is megérted. Huhogni jó..de néha nevetséges..Ha egyszerre bele zuhan a teljes 1500 tonnányi , különféle állagú (szilárdtól a viszkózus olvadékig) reaktormag még úgy is képtelenség.. Gondold végig.. párezer köbméternyi vízből létrejövő hidrogén robbant volna.. ergo: kémiai energia-felszabadulás zajlik.. hol van mindez 2-3 millió tonna tnt-vel felérő ..és lényegében csak többfázisú , fúziós bombákból kinyerhető energiához???
Nagyságrendekkel, sok nagyságrenddel kevesebb energia .. mert ugye az neked is megvan, hogy még csak nem is fissziós bombaként működött volna.. Mi ezen annyira érthetetlen??
Majd alkalomadtán nézz meg valam vulkanológiai témájú filmet, ahol láva ömlik tengervízbe..

2019.06.18. 19:10:04

Ezt meg a kezdő Csernobilistáknak:
indico.cern.ch/event/126731/contributions/101202/attachments/80432/115301/sebestyen_zoltan_kodkamra.pdf

Jó játék a zatom... ja..sugárforrásnak legegyszerűbben megunt CO detektor Am-241 izotópja is megteszi, kicsit még jobb is , mint a Ra-226-ot tartalmazó radiolumineszcens óra számlap.

2019.06.18. 19:11:29

@Womb Raider: én nem a robbanás nagyságrendjében kétlekedem, ehhez nem értek. Szerintem elég pusztítást végzett volna a világgal, ha a maradék három blokk is felrobban és annyi sugárzó anyag kerül a levegőbe.

Mit tudsz ezen ennyit rugózni? Hogy mindenki hülye csak te vagy a helikopter? Szerinted kinek szimpatikus ez a tudálékos, másokat letromfoló hangnem, amit itt néha megengedsz?

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.18. 19:46:07

@Womb Raider:
Mindent értek!
Most ne keressetek a következő pár napban, mert diffúziós ködkamrát fogok készíteni a kisszobába ;)

2019.06.18. 21:42:47

@Szőkenőő: namost leköptem a monitort kávéval :-DDD
csak óvatosan adagold a poénokat máskor.

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.19. 07:56:03

@Daenerys Targaryen: :))
Te még 21.42 kor kávét iszol? Én reggelig pörögnék a fejemen mint a jancsiszeg :D

2019.06.19. 08:28:42

@Daenerys Targaryen: "Szerintem elég pusztítást végzett volna a világgal, ha a maradék három blokk is felrobban és annyi sugárzó anyag kerül a levegőbe."

Nem érted.. nincs olyan, hogy 'ha' felrobbant volna.. mert akkor ugyanígy felrobbanhatna minden atomerőmű, a fejünkre eshetne a Hold, majd belezuhannánk a Napba..
Olvasd már el egyszer a csernobili katasztrófa kronológiáját. Szinte másodpercre lebontva megtalálhatod.. a Fizikai Szemlében, vagy Aszódi Attila blogjában (talán kompetencia terén már a te kényes ízlésedet is kielégíti..) A másik reaktorok fényévekre voltak a kritikus állapottól, és az esetleges lökéshullám is csak funkcionálisan károsította volna a létesítmény, olyan jellegű megfutásra nem lett volna lehetőség, mint a felrobbant (mégegyszer: kémiai robbanás volt) reaktornál. Csernobil azért volt globálisan detektálható , azért volt relatíve nagy területen kihullás, mert a grafit belobbant és a grafittűz koromszemcséi sok radionuklidot emeltek a légkör magasabb régióiba, ahonnan az szétterült a természetes áramlásokkal. A radioaktív gázok ugyan kiszabadultak és a többi reaktorból is kiszökhettek volna, de ezek hatása nem lett volna kritikus, egy részük még az előtt elbomlana, mielőtt emberi élettérbe jutna.
Ha már parázol, akkor parázz a talajból jövő radontól, az adja a sugárterhelésed jókora hányadát, születésedtől életed végéig..durván a felét :)
Diorellánál beraktam, de a lényegét iderakom: Csernobil öröksége (nálunk) körülmelül 0.002milliSievert/év.. a radonból , a talpad alól meg jön 1.2milliSievert/év :) Az 600szoros különbség.. ennyire kell aggódnod.

Na..egye fene.. itt az egész..
Természetes
Radon és leányelemei 1,2 mSv/év
Föld anyagának sugárzása 0,5 mSv/év
Kozmikus sugárzás 0,4 mSv/év
Élelmiszerek 0,1 mSv/év
Összesen 2,2 mSv/év

Mesterséges
Orvosi diagnosztika 0,4 mSv/év
Légköri atomfegyver-kísérletek 0,005 mSv/év
csernobili baleset 0,002 mSv/év
Nukleáris energiatermelés 0,0007 mSv/év
Összesen 0,4077 mSv/év

2019.06.19. 09:02:34

@Daenerys Targaryen: usa nyugati partján élek. Akkor volt reggel amikor nálatok este.

2019.06.19. 09:46:43

@Womb Raider: igen, éjjeli őr vagyok a santa-monicai vasbányában.

Szőkenőő · szociesatjukol.blog.hu 2019.06.19. 10:52:28

@Womb Raider: Lehet hogy Higgs lesz a bugyimban, de bozon(t) az tuti nem :D:D
Jut eszembe! Az agymenők utolsó pár részét nézem, sajnálom hogy vége annak ellenére, hogy évadról évadra veszített mindig a viccességéből. Már úgy megszoktam őket :)

@Daenerys Targaryen: Neb@ssssz.....még Santa Monicát beeteted a szőkével, de a bányás éjjeliőrséget már tuti nem. Max ha a FAL-nál vagy éjjeliőr :) Tudom...nem nézted :)

LucretiaBorgia 2019.06.19. 11:53:42

@ecetesepe: Hamégeccer lenénizel ki mód-erállak egy napra ! Ezt bátran vedd fenyegetésnek Epe !
Itt vannak a törzskönnyezett neveim:
Borcsa
Lukreszi
Luk-récia
..a kismacskásat csak God használhassa

sicut dixi
Ámén

LucretiaBorgia 2019.06.19. 12:15:58

@Szőkenőő: santa monicában aranybánya van nem vas, igaz nem mindenkinek elérhető..
ne haggyadd magadat átverni !

2019.06.19. 13:03:30

@LucretiaBorgia: hehehe te látom sejtesz valamit :-)
süti beállítások módosítása